Home Novosti ŽESTOK ISTUP ČEDOMIRA JOVANOVIĆA: “Laž je da Dodiku ističe vrijeme i da...

ŽESTOK ISTUP ČEDOMIRA JOVANOVIĆA: “Laž je da Dodiku ističe vrijeme i da mu je došao kraj. Međunarodna zajednica je sama od sebe napravila karikaturu!” (VIDEO)

Pored žestokih kritika na račun Elmedina Konakovića i Nermina Nikšića, Jovanović je kritikovao i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Kazao je da je on svojim odlukama “u životu održao jedan odnos prema Bosni i prema stvarnosti koji je neprihvatljiv”.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović žestoko je u programu televizije N1 kritikovao poruke koje upućuju određeni analitičari poput Dušana Janića kako Dodiku “ističe vrijeme” i kako mu je “došao kraj”:

“Ja to tako uopšte ne doživljavam, jedino ako ne govorimo o biološkom časovniku… Kako mu ističe vrijeme? Koji to njegov postupak je vrijeme demantovalo. Međunarodna zajednica je sama od sebe napravila karikaturu. Koje poteze da povuku danas kad su sve vrijeme taktizirali, lagali i muljali.

Kad dođemo do toga da drugi trebaju da vode naše brige i da nas smire – mi smo tad propali. Odgovornost za ovo što se događa u Bosni i Hercegovini je samo u Sarajevu, jer od Banjaluke i Mostara se ništa nije moglo ni očekivati.

Nije bilo pameti da se napravi ozbiljan politički blok koji bio od BiH napravio ozbiljnu državu, pa poslije nek se vode partijski ratovi… Ne, nego da se vide leđa Komšiću i Izetbegoviću, kao bit će Dodik dobar i drugačiji, a može i Čović – pa to sada živimo”, kazao je Jovanović.

Na pitanje koliko su i dosadašnje vlasti odgovorne u jačanju Dodika, Jovanović je odgovorio potvrdno.

“Mnogo. Sve vrijeme su na stolu bile tri karte. Hajde da igramo igru, vi balije igrajte u balijskoj Bosni, vi četnici u četničkoj i vi ustaše u ustaškoj. Dok je tu kartu SDA prihvatala bilo je sve uredu. Kada je rekla: ‘hoćemo u EU’; kada je rekla: “Nećemo da dilujemo oko Mostara”; kada je rekla: “Nema kompromisa oko izbornog zakona”… onda se pribjeglo nekim drugim instrumentima kako bi se vještački održavala u životu ona Bosna koja ne može da postoji na silu.

I sada se plaća cijena za to. Kompromitovane su partije, nemoćne… Evropa ima druge prioritete. Sve boli glava više od Bosne. Uostalom to je stara priča, ništa to nije novo. Ali znate šta, ne možete jedan dan da kršite ustav BiH, pa drugi dan da ga kršite, pa da onda treći dan to kršite sa Dodikom… pa onda kažete: “Tvoje ponašanje je protivustavno”, kazao je Jovanović.

Pored žestokih kritika na račun Elmedina Konakovića i Nermina Nikšića, Jovanović je kritikovao i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Kazao je da je on svojim odlukama “u životu održao jedan odnos prema Bosni i prema stvarnosti koji je neprihvatljiv”.

“Po cijenu da vam Fadil Novalić ostane još četiri godine premijer, nije smjelo doći do formiranja vlasti na način na koji je formirana. Sada se za to plaća cijena a tek će se plaćati. Ukoliko se ne opamete ljudi koji su u Sarajevu, ne naprave politčki dogovor, ne urade onaj dio posla koji niko drugi ne može da uradi… Prioritet je svakako neki normalan odnos prema tom svijetu koji živi u Bosni i prema regionu. Šta imaš da pišeš Dačiću poslije onog što je uradio Vulin. Povuci neki konkretan potez”, zaključio je Jovanović.