Home Novosti BiH ŽESTOK OBRAČUN NA FACEBOOKU: Ambasada Rusije u BiH prozvala gradonačelnicu Benjaminu Karić,...

ŽESTOK OBRAČUN NA FACEBOOKU: Ambasada Rusije u BiH prozvala gradonačelnicu Benjaminu Karić, uslijedo brutalan odgovor

“Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale”, poručila je Karić u odgovoru Ambasadi Rusije u BiH.

Ambsada Rusije u BiH obrušila se na gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog potpisivanja Sporazuma o prijateljskoj saradnji Kijeva i Sarajeva. Rusi su upitali gradonačelnicu Karić da li će poslati dobrovoljce u Ukrajinu da “brane neonaciste”.

“Obratili smo pažnju na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić u organiziranom u Brielu Kijevskom investicionom forumu na marginama kojeg potpisan je Sporazum o prijateljskoj saradnji između Sarajeva i Kijeva.

U principu takva praksa je uobičajena te doprinosi razvoju bilateralnih odnosa. Međutim, analiza potpisanog dokumenta otvara niz pitanja.

U skladu sa Članom 1, oba glavnih grada “zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava”, “posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava” te “promoviraju miran suživot u Evropi”. Skoro svaka tačka je ispunjena licemjerjem”, stoji u objavi Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Zatim su iz Ambasade nastavili da “dijele lekcije”:

“O kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu? O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati s onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardiranje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca? O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti?

Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, sprskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije?

Svjesni smo da za gospođu Karić naša pitanja mogu biti retorička. Međutim, ubijeđeni smo da će ona prije ili kasnije morati dati odgovor na njih – i to pred svojim biračima”, upozorili su iz ruske ambasade.

Ubrzo je stigao i odgovor Rusima iz kabineta gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Odgovor koji je Karić objavila na svom nalogu na Facebooku prenosimo u cjelosti:

“Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa kao i sami građani Ruske Federacije.

Vlast u Ukrajini je izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stanovništvo Ukrajine svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu.

Ambasada Ruske Federacije bi trebala poznavati pravni sistem države u kojoj je otvorena.

Gradonačelnik Sarajeva ne odlučuje o nazivima ulica. Ruska kultura, balet, muzika su uvijek dobrodošli u Sarajevu kao i svaka druga kultura. Ruske agresorske snage nisu ni danas dobrodošle u Sarajevo kao što nisu bile dobrodošle ni u periodu od 1992.-1995. kada isti oni koji su učestvovali u opsadi Sarajeva učesvuju u ratnim zločinima i danas. Treba biti iskren- tada su i ukrajinski dobrovoljci učestvovali u opsadi Sarajeva, ali mi ne identifikujemo cijeli narod sa njihovim zločincima kao što ne identifikujemo ni ruski narod sa agresorima i zločincima koji danas ubijaju hiljade nedužnih u Ukrajini.

Nikada se ne odričem ni bosanskog, ni srpskog, ni hrvatskog jezika, ni latinice ni ćirilice.

Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu”, poručila je Karić.