Home Novosti BiH ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: „Čović i Komšić su birani po istom zakonu!“;...

ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: „Čović i Komšić su birani po istom zakonu!“; „Visoki predstavnik nema legitimitet!“; „Šta pričate vi, čovječe, sve ste pomiješali…”

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove burne rasprave pred kamerama oko izmjena Izbornog zakona BiH.

U emisiji U fokusu OBN televizije bio je govor o aktualnim političkim temama, a gostovali su Dženan Đonlagić (DF), Ramiz Salkić (SDA), Božo Skopljaković (HS BiH) i Ivica Brešić (HRS).

Na početku je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona, a Brešić, inače član HRS-a, kazao je kako bošnjačkoj strani nisu u interesu izmjene Izbornog zakona BiH. Salkić je kazao kako je svima interes provedba presude iz Strasbourga, a Đonlaglić da je tema Izbornog zakona nametnuta od Čovića i HNS-a te kako je nužno prvo promijeniti Ustav BiH pa onda ići u izmjene Izbornog zakona. Brešić je kazao kako Željko Komšić nema legitimitet, a Skopljaković kako svi oni koji su izabrani po zakonu imaju legitimitet. Skopljaković je naglasio kako je važno da na izborima imamo skenere i kamere kako bi se onemogućile manipulacije i krađe na izborima.

Đonlagić je kazao kako legitimno predstavljanje nigdje ne postoji u presudama, te kako su Komšić i Čović birani prema istom zakonu.

Salkić je kazao kako ne treba obmanjivati ​​javnost te kako danas važe ista pravila kao i 2018. godine, te kako treba jasno reći da svi imaju izbor hoće li izaći na izbore ili ne.

“Dragan Čović je bio član Predsjedništva po važnom zakonu”, kazao je Salkić.

Skopljaković je potcrtao kako će Hrvati sigurno izaći na izbore, te da je HNS udruženje jednog čovjeka i jedne stranke i da svi oni koji su u HNS-u nemaju dobre namjere prema hrvatskom narodu. Upitao je koliko stranaka u HNS-u ima iz Srednje Bosne ili Posavine, te kako „zaleđeni“ status, kao što to ima HRS u HNS-u, ne mogu imati otpušteni radnici Aluminije i svi ostali koji su ostali bez posla.

Brešić je za krst optužio visokog predstavnika i rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet Vijeća sigurnosti UN-a.

Salikić je kazao da Brešić propagira velikosrpsku politiku koja tvrdi da visoki predstavnik nema legitimitet.

Đonlagić je kazao da isto tako kako Dodik blokira državne institucije – Čović blokira vlast na razini Federacije BiH.

https://youtu.be/L-2ti-YfarI

(SB)