Home Novosti Žestok šamar pred Vijećem sigurnosti Srbiji i Milanoviću zbog Srebrenice ba.n1info.co

Žestok šamar pred Vijećem sigurnosti Srbiji i Milanoviću zbog Srebrenice ba.n1info.co

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Haagu Serge Brammertz rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da “građansko društvo” u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, tvrdeći da “samo u Beogradu” ima “više od 150” murala generala VRS-a Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zlodjela u Bosni i Hercegovini.

„U Srbiji, građansko društvo je prigrlilo atmosferu negiranja (ratnih zločina) i slavljenja (zločinaca) koju su stvorili političari. Više od 150 murala Ratka Mladića izbrojano je samo u Beogradu“, kazao je Brammertz podnoseći redovan izvještaj VS-a u New Yorku.

Negiranje zločina rašireno je, po Brammertzu, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović „nastavlja da dovodi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid“, naznačio je glavni tužilac.

Kao primer, Brammertz je naveo i da su „u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici, uključujući i premijera, hvalili ratne zločince osuđene pred Haškim tribunalom“.

„To nisu riječi i dijela na marginama, već u političkim i kulturnim centrima regionalnih društava. Slavljenje ratnih zločinaca i revizionističko negiranje nedavnih zlodjela je postalo preovlađujući pravac“, ocijenio je Brammertz.

Govoreći o nužnosti saradnje tužilaca za ratne zločine u regionu, Brammertz je, kao i u junu, kritikovao Hrvatsku zbog odbijanja da sudi osumnjičenim Hrvatima. U saradnji tužilaca iz BiH, Srbije i Crne Gore ima „važnih naznaka napretka“, primijetio je Brammertz. Ti tužioci, međutim, kažu da Hrvatska ne sarađuje u predmetima u kojima su Hrvati osumnjičeni.

„Hrvatske vlasti obavijestile su me, ranije ove godine, da procesuiranje njihovih državljana smatraju pitanjem nacionalne bezbjednosti. Taj stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da ona bude samo nezavisna sudska procjena dokaza u skladu sa zakonom“, rekao je Serge Brammertz.

(N1)