Home Novosti BiH ŽESTOKA DEBATA PRED KAMERAMA: “Šta ste im obećali? Je li to srbijanska...

ŽESTOKA DEBATA PRED KAMERAMA: “Šta ste im obećali? Je li to srbijanska hidrocentrala na Drini? Je li to ruski aerodrom u Trebinju? Je li to hercegbosanski plinovod?”

“Nijedna ključna stvar za BiH sasvim sigurno neće proći tako i nemate razloga da sumnjate dok smo mi unutra”, zaključio je Čamdžić.

“Imamo priču o SDA-u, HDZ-u i SNSD-u. Znači imate HDZ i SNSD koji godinama, a posebno zadnje četiri godine rade sve protiv države BiH. SDA i DF su učinili sve da države bude više”, kazao je u emisiji Odgovorite ljudima FTV-a Eldar Čomor, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

“Danas stranke Osmorke, bez obzira na tu činjenicu, pod svaku cijenu idu sa HDZ-om i SNSD-om. Ključno je pitanje zašto je HDZ ovako ušao u ovu priču o formiranju vlasti. Šta je Osmorska obećala HDZ-u i SNSD-u? Hoćemo li imati bilo kakve promjene u kontekstu ministarstava na državnom nivou? Godinama ste kritikovali SDA da je uzela neka ministarstva, a danas idete u koncept gdje uzimate ista ministarstva. Godinama ste SDA optuživali na federalnom nivou da je uzela katastrofalna ministarstva, da nismo uzeli Ministarstvo finansija. Hoćete li promijeniti taj koncept vi? Nećete. Hoćete li moći umjesto HDZ-a i SNSD-a imenovati ijednog Hrvata i Srbina na poziciju ispred Osmorke? Nećete. Šta ste im obećali? Je li to hidrocentrala srbijanska na Drini? Je li to ruski aerodrom u Trebinju? Je li to hercegbosanski plinovod? I zato nemamo usvojen zakon u Domu naroda o Južnoj interkonekciji. Kakav je to Izborni zakon? To su pitanja na koja ćete vi iz Osmorke u narednom periodu građanima morati dati odgovore. Tačne, jasne, konkretne, a ne neke principe i floskule.”

Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, navodi: “Ja nisam nikad učestvovao u vlasti i ne znam da li, kad dođe do smjenjivosti, da li ću ovako gorljivo boriti se da se ostane na vlasti po svaku cijenu. Neka građani znaju i postave pitanje da li nakon 27 suverenih godina vladanja je SDA-u ovoliko stalo zbog fotelja ili zbog odbrane države.”

Čomor dodaje da će SDA ući u vlast po Ustavu i zakonu.

“SDA i ako bude išla u opoziciju ići će po Ustavu i zakonu. Nikako drugačije.”

Zastupnik NiP-a u Parlamentu FBiH Halil Bajramović kaže da i oni žele da se poštuju Ustav i zakon.

“Po mom mišljenju SDA-u je ovo idealna prilika da pokaže svoj patriotizam. A i DF-u. Ako se našao neko i okupio je svu opoziciju da duva u jedno jedro, zašto SDA sad ne bi rekla ovo je idealna prilika da i mi sad njima pomognemo.”

Zastupnica DF-a u Parlamentu BiH Alma Kratina naglašava da su “u ovom momentu HDZ i SNSD, koji su zasigurno isto ono što su bili i prethodne četiri godine, u situaciji da zajedno sa Osmorkom najavljuje promjene donosi opravdane sumnje u ono što će se dešavati u narednom periodu i bojazan da će se popustiti vezano za izmjene Izbornog zakona koje su civilizacijski korak nazad i neimplementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.”

“U ime Naše stranke mogu reći da se radi sigurno o najevropskijoj i najmultietničkoj stranci, što i plasman naših kandidata govori i da ostajemo na braniku BiH. Nijedna ključna stvar za BiH sasvim sigurno neće proći tako i nemate razloga da sumnjate dok smo mi unutra”, zaključio je Čamdžić.