Home Novosti BiH Životna priča sniježničkog imama: Mevludin Hrnjić je 80 dana srljao po šumama...

Životna priča sniježničkog imama: Mevludin Hrnjić je 80 dana srljao po šumama idući od Srebrenice ka Kalesiji

Mevludin Hrnjić

Mevludin ef. Hrnjić (42) samo je jedan od brojnih Podrinjaca koji je pretrpio golgote minulog rata.
Životni put od rodne Kamenice pa do Teočaka, gdje ga je sudbina dovela odmah poslije rata, Hrnjić je odlučio staviti na papir kako njegove bolne uspomene ne bi pale u zaborav, te svoj djelo i javno objaviti.Izbijanjem rata Mevludin je kao mladić uzeo pušku u ruke, međutim kaže da se Kamenica nije mogla odbraniti, odakle je sa porodicom iselio u Cersku, pa Konjević Polje a nedugo zatim pod prisilom agresora njihov progon nastavljen je ka Srebrenici gdje su se zadržali sve dok i ona nije pala

Našao majku

 

Padom Srebrenice otac je ostao u holandskoj bazi u Potočarim zajedno sa majkom.

– Tu mi je otac doživio sudbinu drugih Muslimana koji su strijeljani, a majka je prešla u Tuzlu. Tri brata i ja ka Nezuku smo krenuli 11.jula 1992.godine i u toj masi idući smo se izgubili. Razdvojili smo se, i ne sluteći, nikada se više nismo sreli – kaže Mevludin.

Njegov put, zajedno sa još jednim prijateljem, od Srebrenice do slobodne teritorije Panjevi kod Kalesije trajao je punih 80 dana. Svo vrijeme krili su se od četnika preživljavajući od voća, gljiva i puževa. Dolaskom na slobodnu teritoriju od bliže rodbine jedino je uspio naći majku u Srebreniku, koju je iznenadio svojom pojavom jer je već odavno mislila da njen Mevludin više nije među živima, kao i ostala braća. Otac i dva brata su pronađeni i ukopani, dok od trećeg brata za sada imaju samo tri kosti.

 

Dobar komšija

Teočanski džemat Sniježnica ranije je bio poznat po tome što je često mijenjao imame. Međutim, efendiju Hrnjića Sniježničani su dobro prihvatili, odakle se efendija i oženio te dobio troje djece. Službu imama obavlja već 18. godinu. Džematlija Muzafir Muratović poklonio mu je plac kako bi imao dobrog komšiju. Sniježnički imam svo vrijeme je kao podstanar u vakufskoj kući, koju uskoro planira napustiti i useliti u vlastiti dom.

– U svakom vremenu ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći. Ovdje džematlije prema meni imaju obzira kao imamu, čovjeku, a i kao ratnom stradalniku. Hvala Bogu, ima nafake u svemu – kaže Hrnjić.

 

Enver Džuzdanović/Radioglasdrine