Home Novosti BiH ZLATKO LAGUMDŽIJA PORUČIO: “Putin odlučio da sruši mir u Evropi; da sam...

ZLATKO LAGUMDŽIJA PORUČIO: “Putin odlučio da sruši mir u Evropi; da sam na Dodikovom mjestu…”

(…) ne bih se radovao, da ga ohrabrim napravi ti ovdje Luganjsk pa otiđi u Moskvu da to potpišeš, bio bi mu to zadnji vojni i politički potez“

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, tokom održavanja događaja Principi za mir komentarisao je aktuelnu situaciju u Ukrajini.

“Ovo je neka poruka da bas danas u Sarajevu razgovaramo o tome o principima mira. Danas je dan kada je Putin odlučio da sruši mir u Evropi. Da budem vrlo precizan jasno je da je Dodik čekao ovaj dan, da sam na njegovom mjestu ne bih se radovao, da ga ohrabrim napravi ti ovdje Luganjsk pa otiđi u Moskvu da to potpišeš, bio bi mu to zadnji vojni i politički potez“, rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je da NATO i EUFOR po Dejtonskom mirovnom imaju mandat za osiguranje mira na ovom području, i to bez bilo čije saglasnosti.

“Onima koji bi da se poigraju s mirom vrijeme je da se kaže ovdje neće biti rata, vi možete završiti kao ratni zarobljenici”, naglasio je Lagumdzija

Odgovarajući na pitanje N1 da li je moguće da dođe do prelijevanja situacije iz Ukrajine na BiH, istakao je da će se to desiti sigurno.

“Prelijevanje može biti samo u pokušaju razvlačenje pameti, moguće je da će neki proruski spavači koji su ovdje, pokušati nešto, pokušat će se napraviti pukotina u NATO alijansi ali to može biti dobar znak za sto hitniji progres ka euroatlanskoj alijansi”, kazao je.

Onima koji u BiH sanjaju ukrajinske scenarije poručio je: “Otiđite u Moskvu na miru, svakako vam je tamo sklonište“.

(SB)