Home Novosti BiH Zločin u selu Novoseoci kod Sokoca – masakr 45 bošnjačkih civila od...

Zločin u selu Novoseoci kod Sokoca – masakr 45 bošnjačkih civila od strane VRS

Novoseoci, Sokolac

U jutarnjim satima 22. septembra 1992. godine oko 300 pripadnika 2. romanijske brigade iz sastava Sarajevsko – romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, izvršilo je napad na selo Novoseoci u općini Sokolac, istočno od Sarajeva, prilikom čega je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti.

 

 

Pripadnici VRS su opkolili selo u koncentričnim krugovima, kako iz njega ne bi uspio niko izaći, nakon čega su u njega ušli kamioni natovareni oružjem i eksplozivom. Nakon što je selo palo, srpska vojska je pred seoskom džamijom postrojila sve muškarce i dječake, starosne dobi od 14 do 68 godina i likvidirala ih na licu mjesta.

Žene i djeca su autobusima transportovali na slobodni teritorij kod Sarajeva. Nakon što su počinili masakr minirali su džamiju i srušili je.

Ostaci tijela ubijenih pronađeni su 8. septembra 2000. godine, nakon osmogodišnje potrage porodica žrtava. Tijela su pronađena u općinskoj deponiji Ivan Polje.

Na osnovu forenzičkih nalaza ustanovljeno je da su ubijeni zasuti mecima iz automatskih pušaka, a mnogobrojnim su pucali i u potiljak. Treba naglasiti da su se mještani Novoseoca obavezali na lojalnost srpskim vlastima smatrajući da će time biti sigurni.

 

(Bosnae.info)

Previous articleDuraković odgovorio Salkiću: Po čemu sam ja to gubitnik?
Next articleDa li je i Islamska zajednica protiv nane Fate Orlović
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.