Home Novosti BiH ZNATE LI ZAŠTO JE DANAS NERADNI DAN U REPUBLICI SRPSKOJ: Tri predsjednika...

ZNATE LI ZAŠTO JE DANAS NERADNI DAN U REPUBLICI SRPSKOJ: Tri predsjednika okupili su se u Jelisejskoj palači u Parizu, a onda….

Danas se obilježava 23. godišnjica od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma

”Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palači u Parizu.

Sporazum su, zapravo, na današnji dan, 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

U Republici Srpskoj danas neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije, te lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

(SB)