Home Novosti BiH Zornić: Gospodine Schmidt upozoravam vas, izazvat ćete rat, koji će se proširiti...

Zornić: Gospodine Schmidt upozoravam vas, izazvat ćete rat, koji će se proširiti izvan BiH

Nacrt dokumenta izmjena Izbornog zakona koji OHR namjerava nametnuti, a koji se odnosi na entitet Federaciju BiH i popunjavanje Doma naroda tog entiteta, procurio je u javnost i izazvao salve uglavnom negativnih reakcija.

Apelantica u čiju je korist presudio Evropski sud za ljudska prava zbog toga što je diskriminisana u Izbornom zakonu Azra Zornić oštro je reagovala porukom na Twitteru, koju je uputila prvenstveno visokom predstavniku Christianu Schmidtu, ali i Ambasadi SAD u BiH i njemačkom kancelaru Olafu Sholzu.

“Gospodine Schmidt, PODSJEĆAM I UPOZORAVAM VAS, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, zadatak OHR-a nije da produbljuje podjele u Bosni i Hercegovini. Ako postupite po volji HDZ-a sa Izbornim zakonom, rizikujete da budete uzrok NOVOG RATA u Bosni i Hercegovini. Rata koji bi se proširio…”, poručila je Zornić.

U komentaru nacrta dokumenta koji Schmid planira nametnuti novinar Avdo Avdić upozorava da će time biti date ovlasti HDZ-u i SNSD-u zbog kojih će oni biti nezaobilazni faktor u Federaciji BiH.

“Ovo je uknjiživanje HDZ-a u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je Avdić za Radio Sarajevo, te dodao: “Većina delegata iz Kluba Srba uvijek će biti predložena iz Kantona 10, gdje je, zapravo, federalna baza SNSD-a. To znači da su Milorad Dodik i Dragan Čović postali nezaobilazan faktor i u Federaciji”.

“- Zašto se OHR bavi isključivo „presudom Ljubić“, a ne i brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava? Zašto nova diskriminacija, i to onih koji su matematski gledano etnička manjina na nekom prostoru već sada i oduzimanje jednakog prava u odnosu na osobe iste etničke grupe koji žive u drugom dijelu BiH? Da li su u OHR-u svjesni da je naredni korak da kantonalne vlade, na istom principu broja stanovnika jedne etničke grupe koji promovira OHR, postanu jednonacionalne, kao i rukovodstva skupština kantona? Zbog čega, pored do sada etničke diskriminacije, uvode i teritorijalnu? Na kojim evropskim principima i vrijednostima je sve ovo zasnovano? Da li OHR proglašava Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma implementiranim, odnosno povratak završenim, pošto to do sada niti jedna institucija nije uradila, a znamo da do tada vrijedi popis iz 1991. godine?”, poručio je zastupnik u Državnom parlamentu Saša Magazinović.

“Ovo je prvi put da OHR radi na rješenju u koje ni sam nije siguran”, rekao je Magazinović u programu N1,

Previous articleŠTA JE “PISAC” HTIO DA KAŽE: Abazović tvrdi da je u Srebrenici održao univerzalan govor, a zastupnica SDP-a Vuksanović-Stanković: da mu ga je napisao Vučić
Next article“TO JE POTPUNO NEPRIHVATLJIVO”: Žustra reakcija SDA na informacije o izmjenama Izbornog zakona, zahtijevaju HITNO POJAŠNJENJE OHR-a
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.