Home Novosti BiH Žrtve rata najavile: Slijedi borba sa državom Holandijom pred Međunarodnim sudom za...

Žrtve rata najavile: Slijedi borba sa državom Holandijom pred Međunarodnim sudom za ljudska prava

Udruženje – Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe“ najavili su danas nastavak pravne borbe sa državom Holandijom, čiji su vojnici u vrijeme genocida u Srebrenici jula 1995. godine bili u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije kojom je utvrđena odgovornost holandskih vojnika, koji su radili u misiji UN-a, advokatski tim će pokrenuti apelaciju pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u kojoj će zahtijevati da kompenzacija najbližim srodnicima ne iznosi deset, nego 100 posto, te da budu obuhvaćene sve žrtve, a ne samo oni koji su bili u UN-ovoj bazi u Potočarima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vojnici Holandije su bili u sastavu UN-a u Srebrenici, koji su nam garantovali živote i imovinu. Mi smo tada doživjeli pod zastavom UN-a pred očima holandskih vojnika i njihovih starješina doživjeli smo genocid i mi, koji smo preživjeli, ostali smo da se borimo. U ime udruženja bih se zahvalila advokatima, koji su se ohrabrili da vode jedan ovakav sudski proces, koji traje već 18 godina. Nije lako tužiti drugu državu, a prije svega vojnike UN-a“, istakla je Kada Hotić, potpredsjednica udruženja.