Home Novosti ŽUSTRA REAKCIJA IZ SARAJEVA: “Vladimir Putin pred čitavim svijetom povukao neprimjerenu paralelu...

ŽUSTRA REAKCIJA IZ SARAJEVA: “Vladimir Putin pred čitavim svijetom povukao neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine, nemoguće je poređenje genocida u BiH…”

Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra kako je jučer predsjednik Rusije Vladimir Putin pred čitavim svijetom povukao neprimjerenu paralelu izmedu Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

„Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid.

Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno.

Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili.

Zato ni ova izjava Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica. Ona je više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovaocima lika i djela Vladimira Putina iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu.

Naime, EU je uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne institucije i konačno počnu raditi.

Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

(SB)