Home Novosti BiH ŽUSTRA REAKCIJA MELIKE MAHMUTBEGOVIĆ NAKON ČETNIČKIH ORGIJA U SREBRENICI I VIŠEGRADU: „Pozivam...

ŽUSTRA REAKCIJA MELIKE MAHMUTBEGOVIĆ NAKON ČETNIČKIH ORGIJA U SREBRENICI I VIŠEGRADU: „Pozivam predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović…“

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije je osudila provokacije na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u manjem bosanskohercegovačkom etnitetu Republika Srpska

– Prizori koje smo jučer i sinoć mogli vidjeti u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Višegradu i drugim mjestima, u najmanju ruku ne doprinose atmosferi tolerancije, mira i ljubavi kakve propagira hrišćansko učenje i kako ih sigurno razumijeva najveći broj naših sugrađana koji danas u miru slave svoj veliki praznik – saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.

S druge strane, dodaje se u saopćenju, slavlje uz neprimjerenu ikonografiju i pjesme koje se pripisuju fašističkim pokretima, često u naseljima sa većinski povratničkim stanovništvom, ima za cilj nešto što ne doprinosi stabilnosti i boljitku našeg društva u ukupnosti.

– Pozivam zato predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović i Vladu Republike Srpske da utvrde sve relevantne činjenice i zauzmu stav o nedobronamjernim primjerima unošenja nemira među povratničko stanovništvo, a entitetske policijske snage da rade na uspostavi reda i mira u skladu s interesima svih bh. građana i načelima konstitutivnosti – navodi se u saopćenju.

Napominje se da Bošnjački povratnici u Podrinje “već duže vrijeme trpe prijetnje i zastrašivanja i vrijeme je da se kampanja sijanja straha među povratničkom populacijom zaustavi”. Tim prije jer slične probleme nerijetko dijele hrvatski i bošnjački povratnici u drugim dijelovima bh. entiteta RS.

– Od međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka očekujemo da osiguraju zaštitu odredbi Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma i postignute rezultate na polju povratka, te da garantiraju povratnicima sigurnost u njihovim domovima, iz kojih su pogromima i genocidom bili istjerani prije 25 i više godina – navodu se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

(SB)