Home Novosti BiH ŽUSTRA REAKCIJA SDA: “Bista Nikole Koljeća novi skandalozan čin veličanja ratnih zločinaca”!

ŽUSTRA REAKCIJA SDA: “Bista Nikole Koljeća novi skandalozan čin veličanja ratnih zločinaca”!

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Bistu su zajednički otkrili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana.

Otkrivanju biste su prisustvovali član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, predstavnici Vlade Republike Srpske, zatim Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, koja je inicirala postavljanje spomenika, te lideri pojedinih partija iz RS, kao i brojni građani i ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

Profesor doktor Nikola Koljević /1936—1997/ bio je profesor Filozofskog fakuleta u Sarajevu, a za člana Predsjedništva SR BiH izabran je 1990. godine. Od aprila 1992. godine bio je potpredsjednik RS.

U januaru 2017. godine otkrivena je i spomen-ploča na rodnoj kući Nikole Koljevića u Banjaluci.

Koljević je 16. januara, 1997 godine na Palama pucao je sebi u glavu i preminuo u bolnici u Beogradu.

Iz Stranke demokratske akcije žustri su reagirali na postavljanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci te su kazali kako to “predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti entiteta RS”.

Iz SDA navode da je Nikola Koljević po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

“Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim”, kažu iz SDA.

Ističu kako posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika.

“Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH”, naglašavaju.

Kažu i da veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je novi prst u oko OHR-u i PIC-u. Krajnje je vrijeme da OHR realizira svoja obećanja u suočavanju sa negatorima genocida i glorifikatorima ratnih zločinaca u BiH koji ugrožavaju mir i uspostavljanje međunacionalnog povjerenja u BiH”, potcrtali su iz SDA.

(SB)