Home Novosti BiH ZVIZDIĆ OPALIO BRUTALNU ŠAMARČINU VOŽDU IZ LAKTAŠA: “Bosna i Hercegovina će postati...

ZVIZDIĆ OPALIO BRUTALNU ŠAMARČINU VOŽDU IZ LAKTAŠA: “Bosna i Hercegovina će postati članica NATO saveza, ma šta ko o tome mislio..” (VIDEO)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić kazao je da bi u narednom periodu trebalo dinamizirati rad Parlamenta i pokušati usvojiti sve ono što je godinu dana čekalo, a bitno je i za evropski put BiH, ekonomski razvoj, osiguranje socijalne stabilnosti i uopće za daljnju demokratizaciju BiH

Zvizdić je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) podsjetio da je Predstavnički dom, odnosno Parlamentarna skupština BiH bila u blokadi skoro čitavu 2019. godinu, dodajući da je riječ o potpuno neracionalnoj, antiustavnoj blokadi rada najvišeg zakonodavnog tijela Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je ‘na čekanju’ bilo više od 30 zakona, više od 50 različitih finansijskih sporazuma i desetine, odnosno stotine različitih odluka i drugih pravnih akata.

– Dakle, neusvajanje zakona koji znače unapređenje pravnog, ekonomskog i uopće funkcionalnog sistema BiH, a posebno neusvajanje finansijskih sporazuma, čiji je ukupni finansijski obim veći od milijardu eura – naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da su ta sredstva namijenjena za realizaciju izuzetno važnih projekata iz oblasti komunalne, saobraćajne infrastrukture, zaštite okoliša, privrednih aktivnosti, a to znači ekonomski napredak BiH i otvaranje novih radnih mjesta.

– Ta blokada je imala vrlo negativne efekte. Nisam optimista da brzo možemo sustići dinamiku ili otkloniti negativne efekte koje je izazvala ta blokada. Ali, u narednom periodu ćemo se potruditi da dinamiziramo rad Parlamenta i da pokušamo usvojiti sve ono što je već godinu dana čekalo, a bitno je i za evropski put BiH, ekonomski razvoj, osiguranje jedne socijalne stabilnosti i uopće za daljnju demokratizaciju BiH – istaknuo je Zvizdić.

Govoreći o evropskom putu BiH, kazao je da je na Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i svim drugim državnim institucijama koje vode ili su lideri u procesu evropskih integracija BiH, da nastave raditi na realizaciji projekata, ali i da pokažu kredibilan odnos prema evropskim integracijama.

– To je ono što očekujem i od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, svakako i od Parlamentarne skupštine. Dakle, da Vijeće ministara BiH nastavi s realizacijom mjera i aktivnosti koje smo definirali u usvojenom Akcinom planu. Njih je više od 700, ali radimo ih etapno, neke od njih su pokrenute, neke su u različitim fazama realizacije. I da ono što su preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, a vezano je za Parlament, da odmah ide ka Parlamentu, dok još uvijek imamo kvalitetnu ili komotnu većinu unutar koalicije koja je uspostavljena na nivou BiH. A sada imamo takvu većinu i u Predstavničkom domu i u Domu naroda – naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, postojanje te ‘komotne većine’ je jako dobra stvar koju treba da iskoristi Vijeće ministara BiH kako bi jednim ubrzanim tempom slalo sve potrebne zakone, odluke, strategije i sve druge akte, posebno one koji su vezani za evropske integracije.

– Siguran sam da možemo ostvariti tu sinergiju. U potpunosti sam spreman da pružim punu personalnu i funkcionalnu podršku novoimenovanom Vijeću ministara BiH, sve dok ono radi na realizaciji ključnih prioriteta bitnih za jačanje i napredak države BiH – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je saradnja institucija izvršne i zakonodavne vlasti izuzetno važna, te da je osnov uspješnog funkcioniranja svake države.

– Ako postoji dobra sinergija između izvršne i zakonodavne vlasti, onda je to ustvari neka vrsta garanta za uspješnu realizaciju planova, projekata i strategija, očuvanja dugoročne stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, te postizanja zadovoljavajućeg socijalnog nivoa za svaku državu – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da u vrijeme mandata Vijeća ministara BiH kojim je on predsjedavao, nisu do kraja mandata imali „tu komotnu većinu“.

– Ona se negdje na sredini mandata počela, na neki način, da stvara praktično od sjednice do sjednice. To nam je značajno otežavalo rad. Upravo zbog toga govorim da je jako važno iskoristiti sada priliku da imamo dovoljnu ili komotnu većinu kako bi unaprijedili sve procese ili usvojili u jednom ubrzanijem postupku sve potrebne zakone, starategije i odluke – naveo je Zvizdić.

Izrazio je nadu da će u Parlametnu uvijek postojati većina za sve ono što je dobro za čitavu BiH i za sve njene građane.

S obzirom na to da je u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zvizdić se osvrnuo i na rad te institucije dok je bio na njenom čelu. Kazao je da je ono zbog čega je posebno ponosan, napredak BiH na putu evropskih integracija.

– Možemo analizirati da li je on bio dovoljan ili ne, ali u tom periodu od četiri godine je ostvaren najveći napredak na putu evropskih integracija BiH. Realizirana je jedna od najkompleksnijih faza, a to je odgovor na Upitnik od 4.000 pitanja, sa više od 30 hiljada stranica odgovora i postizanje jednog nivao u kojem BiH čeka status kandidata za članstvo u EU – naveo je Zvizdić.

Druga stvar koja je, po njegovom mišljenju, izuzetno važna, jeste da je Vijeće ministara BiH, uključujući i aktivnosti koje je imalo Predsjedništvo BiH, stvorilo preduvjete za pozivanje Bosne i Hercegovine da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program, ili Program reformi, kako je nazvan.

– Što znači aktivaciju MAP-a i značajno dinamiziran napredak BiH na putu NATO integracija. Ma šta ko o tome mislio, BiH će sasvim sigurno u konačnici biti članica i Evropske unije i NATO integracija – smatra Zvizdić.

Kao treću stvar naveo je pitanje ekonomskog napretka.

– Generalno, ekonomski pokazatelji su dobri, oni nisu dovoljni, ali idu u pozitivnom smjeru. I konačno, etablirali smo BiH u evropskim, međunarodnim i regionalnim odnosima kao kredibilnog partnera – kazao je Zvizdić.

(SB)