Home Novosti BiH ADEM ŠUMAN BI MOGAO DOBITI 45 GODINA ZATVORA!

ADEM ŠUMAN BI MOGAO DOBITI 45 GODINA ZATVORA!

ADEM ŠUMAN BI MOGAO DOBITI 45 GODINA ZATVORA!
ADEM ŠUMAN BI MOGAO DOBITI 45 GODINA ZATVORA!

Adem Šuman i pomagači Mersim Saljević i Elmedin Gradišić sljedećih mjesec dana će provesti u pritvoru.

Šuman je osumnjičen za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, dok su Saljević i Gradišić su osumnjičeni za pomaganje nakon počinjenog krivičnog djela.

Podsjetimo, Šuman je 28. januara hicem iz pištolja ubio nevinog 19-godišnjeg Farisa Pendeka, a Saljević i Gradišić su mu pomogli u bijegu od policije. Još uvijek se ne zna gdje je pištolj sa kojim je počinjeno djelo i moguće da su ga upravo Saljević i Gradišić sakrili.

Na održanom ročištu javnost je čula šokantne detalje događaja koji su prethodili ubistvu.

Šuman je drugove iz Citroena C3 provocirao, tukao, a na kraju i pucao. Metak je pogodio Pendeka.

Javnost sada zanima koliku kaznu mogu dobiti osumnjičeni, a nju je za Radiosarajevo pojavio advokat Ifet Feraget.

“Teško je govoriti o bilo kojem slučaju dok se ne utvrde činjenice. osnova u pravu je: daj mi činjenice, dat ću ti pravo. Ono što znamo iz javnosti jeste da se desilo nasilje, ponovo se desilo nasilje u obliku koji se vrlo često dešava, to je nelegalno korištenje oružja. To je ničim izazvano nasilje, dakle bezobzirno nasilničko ponašanje prema onome što smo mogli čuti. Ja u svakom slučaju tražim odgovornost policije, koja je zakazala.

Nama trebaju policajci koji će prevenirati ovakve stvari. Radi se očigledno o licima koja su kriminogenog ponašanja, koja nelegalno koriste oružje, koja su poznata po čitavom nizu i saobraćajnih i drugih prekršaja, posjedovanju opojnih droga i tako dalje.

Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv. Osoba koja u vrijeme izvršenja djela iz određenih razloga nije mogla da shvati to što radi, ona nije uračunljiva. Ja se nadam da će vještačenje potvrditi da se radi o uračunljivom licu, ali ne znam u kakvom je stanju bilo tokom izvršenja djela”, kaže Feraget.

Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka.

Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza”, dodaje Feraget.

Prema KZ FBiH, za pomaganje u ovako svirepom i teškom zločinu, dvojac bi mogao biti iza rešetaka od jedne do čak 10 godina.