Home Novosti BiH O‘Brien je spomenuo samo tri imena: Šta mu smeta kod Sebije Izetbegović,...

O‘Brien je spomenuo samo tri imena: Šta mu smeta kod Sebije Izetbegović, Dragana Čovića i Milorada Dodika

James O‘Brien je u cijelom svom govoru spomenuo imena samo troje političara iz BiH

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i evroaziju James O‘Brien održao je danas predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, pod nazivom “BiH: Izazovi i šanse”. U svom obraćanju govorio je o evroatlanskom putu BiH, o ulozi OHR-a, Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama, te o brojnim drugim pitanjima.

Ono što je, između ostalog, istakao u svom obraćanju je da neće govoriti o konkretnim imenima domaćih političara, osim ako to bude neophodno. Za to neophodno uzeo je tri primjera, odnosno spomenuo je samo tri imena Sebiju Izetbegović, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Prva na redu je bila sada već bivša direktorica KCUS-a.

– Supruga predsjednika SDA nedavno je smijenjena sa pozicije direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, jedne od najvećih bolnica u zemlji. Tokom njenog mandata, doktori su bili izloženi pritisku da podrže SDA ili su uklanjani sa rukovodećih pozicija na kojima su bili. Agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je takođe učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške, izjavio je O‘Brien.

Potom se osvrnuo na Čovićev zahtjev da budućom južnom gasnom interkonekcijom upravlja nova firma, koja bi tek trebala biti osnovana, a ne federalna kompanija BH-Gas.

– U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa.

Na zidu moje kancelarije je fotografija obnovljenog starog mosta u Mostaru kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje, dodao je O‘Brien.

A onda je došao “šlag na tortu”, odnosno komentar o ponašanju Milorada Dodika.

– A naravno, Milorad Dodik i njegov SNSD već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima. Brojne su optužbe o nedoličnom ponašanju u raznim granama industrije u RS, od nekonkurentnih ugovora koji su na sumnjiv način dodijeljeni kompanijama pod kontrolom njegove porodice do sankcionisanog medija gospodina Dodika, ATV.

Nakon što je stupio na poziciju, gospodin Dodik sam je sebi dodijelio sredstva u iznosu od 56,5 milijuna KM (28,7 miliona dolara) za ured predsjednika RS, što je povećanje od više od 400 posto u odnosu na prethodnu godinu. U isto vrijeme, gospodin Dodik traži dodatna sredstva izvan institucija vlasti Bosne i Hercegovine. Nakon mjeseci očajničkih pokušaja da osigura sredstva iz izvora kao što su Rusija, Mađarska i NR Kina, gospodin Dodik izvršio je pritisak na lokalne banke da pruže novčanu podršku izdavanjem domaćih obveznica. One su ekvivalent visokokamatnim zajmovima. To nije održivo. Glasači u RS imaju pravo znati koliko duguju, na šta će se sredstva potrošiti i kako će se vraćati – uključujući i to da li je neka od kompanija ili imovina koju RS ima upotrijebljena kao zalog. Oni koji osiguravaju ovaj novac treba da znaju da mi sve pažljivo pratimo. Ne treba da uzimaju zdravo za gotovo da će im novac biti vraćen ili da će moći uzeti zalog.

Ove finansijske smicalice razlog su fokusa sankcija SAD ne samo na antidaytonsko ponašanje i aktivnosti, nego i na političare, članove njihovih porodica i saradnike koji se bogate zahvaljujući političkim pozicijama na kojima se nalaze. I dalje ćemo koristiti svoje ovlasti kada su prijetnji izložene sigurnost i stabilnost BiH, kada postoji značajan rizik opstrukcije provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma ili vjerodostojni dokazi o korupciji, istakao je O‘Brien.