Home Novosti ADIS AHMETOVIĆ O REZOLUCIJI BUNDESTAGA: “Svjesni smo naše odgovornosti za osiguranje mira,...

ADIS AHMETOVIĆ O REZOLUCIJI BUNDESTAGA: “Svjesni smo naše odgovornosti za osiguranje mira, stabilnosti i jačanja regiona, posebno BiH”

On ističe da, sa usvajanjem ovakvog dokumenta, Njemačka zauzima potpuno jasnu poziciju prema BiH i regionu.

Prijedlog rezolucije “Podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”, kojeg je usvojila poslanička grupa “Semafor”, predstavlja važnu prekretnicu za stabilizaciju Zapadnog Balkana a time i sigurnost Evrope, kazao je Adis Ahmetović, član Odbora za vanjsku politiku Bundestaga.

On ističe da, sa usvajanjem ovakvog dokumenta, Njemačka zauzima potpuno jasnu poziciju prema BiH i regionu.

– Svjesni smo naše historijske i evropske odgovornost za osiguranje mira, stabilnosti i jačanja regiona, posebno Bosne i Hercegovine. Poduzimamo ciljane akcije protiv pojedinaca i institucija koje – što je postalo jasno i posljednjih dana – rade se na daljnjoj destabilizaciji i secesiji i time blokiraju put u bolju budućnost za ljude u regionu kazao je Ahmetović.

Poslanička grupa „Semafor“ predstavlja vladajuću koaliciju u njemačkom parlamentu, pa se očekuje da konačno usvajanje rezolucije, nakon što prođe procedure u parlamentarnim odborima, bude tek formalnost. Rezoluciju su inicirali poslanici SPD-a Adis Ahmetović i Dietmar Nietan, Boris Mijatović iz Zelenih i Tomas Haker iz FDP-a.

Sankcije secesionistima

Dokument sadrži 22 tačne kojima se, pored ostalog, Vlada Njemačke poziva na snažno zalaganje za sankcioniranje secesionista sa nivoa EU, a u bliskoj saradnji sa SAD i Velikom Britanijom, zatim da aktivno nastavi “Berlinski proces”, te razmotri obnovu podrške njemačkim snagama u operaciji EUFOR-a u BiH.

– Vladajuće stranke ostaju nepokolebljive i držat će se demokratskih i evropskih principa. Nećemo se dati iritirati verbalnim napadima etno – nacionalista. Naša pozicija je jasna, mi stojimo čvrsto zajedno – poručio je Ahmetović.