Home Novosti BiH Adis Ahmetović pozvao Schmidta da zasad odustane od korištenja bonskih ovlasti!

Adis Ahmetović pozvao Schmidta da zasad odustane od korištenja bonskih ovlasti!

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku i jedan od predlagača nedavne Rezolucije njemačkog parlamenta kojom se snažno podržava Bosna i Hercegovina, pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nijemca Christiana Schmidta da zasad ne koristi Bonske ovlasti!

„Pozivam visokog predstavnika da odustane od plana za korištenje „bonskih ovlasti” u ovom trenutku, tako blizu izbora u oktobru 2022.“, naveo je Ahmetović.

Ahmetović je tako reagirao je na najave nametanja Izbornog zakona, odnosno ustavne strukture Federacije BiH, koje navodno planira da u narednim danima donese visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Ahmetović je naveo da do njega stiže „mnogo zabrinjavajućih poruka iz inozemstva“, zbog čega se osvrnuo „na trenutna dešavanja u BiH“.

„Ja sam njemački parlamentarac, ekspert za vanjsku politiku SPD-a i izvjestitelj odgovoran za zapadni Balkan. No ja sam također građanin Hannovera i uvjereni Europljanin čiji korijeni potječu iz ove regije“, naveo je Ahmetović, te dodao:

„Uvjeren sam u snagu demokracije, snagu Europske unije i snagu (socijalne) pravde. Zato činim sve što mogu, dragi prijatelji, da se ne dogodi ništa što bi produbilo etničku podjelu u Bosni i Hercegovini. U posljednjoj sedmici zasjedanja u Bundestagu, zastupnici su dali jasan glas za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo ostaviti državu samu u sadašnjoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zbog toga pozivam visokog predstavnika da se distancira od plana za korištenje “bonskih ovlasti” u ovom trenutku tako blizu izbora u oktobru 2022.“

Dodao je da ne želi komentirati sadržaj paketa mjera, ali podvukao da „duboke planirane promjene treba razraditi s demokratski legitimiranim institucijama i proeuropskim snagama“ u BiH.

„Svi njemački think tankovi, većina naučnika i mnogi međunarodni stručnjaci savjetuju da se neke od promjena o kojima se raspravljalo – ne suprotstavljaju. Tražim od SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OHR-a da poslušaju te glasove i dopuste im da utječu na odluke. Sada je historijski trenutak da se pokaže snaga i utre put boljoj Bosni i Hercegovini“, naglasio je i zaključio:

„Nemojmo se baviti sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se sada događa u BiH, mi sami – sada govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada (!) ne bismo dopustili u našoj zemlji. Ovaj standard moramo primijeniti kada je u pitanju sudbina drugih.

Previous articleDenis Bećirović je potpuno otvoreno progovorio, uopšte se nije libio javno ovo reći: “Bakir Izetbegović je političar bez ideja, ne želim biti član Predsjedništva koji montira afere političkim oponentima!”
Next article“Najcrnji šovinisti”: Denis Bećirović ima poruku za Milorada Dodika
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.