Home Novosti BiH “Najcrnji šovinisti”: Denis Bećirović ima poruku za Milorada Dodika

“Najcrnji šovinisti”: Denis Bećirović ima poruku za Milorada Dodika

„Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u državi Bosni i Hercegovini”

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se u povodu antidejtonske izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tome kako bi se teritorija države Bosne i Hercegovine trebala podijeliti između tri etničke grupe.

“Svi oni koji su zagovarali na nedjeljivoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine monoetničke paratvorevine završili su kao osuđeni ratni zločinci. Tako će završiti i svi oni koji krenu stopama ratnih zločinaca. Međunarodna zajednica označila je Milorada Dodika političkim ekstremistom koji ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi nikada nećemo dozvoliti, bez obzira na sumanute želje i antiustavne intencije Milorada Dodika, nikakve dodatne etničke i druge podjele u Bosni i Hercegovini koja je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena i nedjeljiva država. Ova zemlja može i kretat će se samo i isključivo putem koji vodi ka punopravnom članstvu u EU i NATO“, ocijenio je dr. Bećirović.

„Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u državi Bosni i Hercegovini. Neće biti nikakvih paratvorevina u državi Bosni i Hercegovini, kako to Dodik i njegovi sljedbenici žele. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom BiH. Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina“, zaključio je Bećirović.

Previous articleAdis Ahmetović pozvao Schmidta da zasad odustane od korištenja bonskih ovlasti!
Next articleNenad Čanak: “Schmidtova odluka bi bila pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.