Home Novosti ADNAN HADROVIĆ IZ WASHINGTONA: “Trenutna dešavanja u Ukrajini ne mogu se preliti...

ADNAN HADROVIĆ IZ WASHINGTONA: “Trenutna dešavanja u Ukrajini ne mogu se preliti na Bosnu i Hercegovinu, ali…”

(…) moramo biti oprezni.

Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost na Institutu za razvojni impakt u Washingtonu, kazao je gostujući na Hayat TV.-u da je ovo što Rusija radi u Ukrajini agresija na suvereno priznatu članicu UN-a.

“To je akt zločina protiv mira i nešto što je osudio cijeli moderan svijet. Samo nekoliko država se pridružilo Rusiji u njihovom činu. Trenutna dešavanja u Ukrajini ne mislim da se mogu preliti na Bosnu i Hercegovinu, ali moramo biti oprezni, pripremljeni i u tom smislu bih pozdravio odluku o dodatnih 500 vojnika EUFOR-a u BiH radi sigurnosti. Potrebno je i da NATO uputi dodatne snage u skladu sa svojim manadatom, da ojača svoje snage u BiH i štab NATO-a u kako bi se ruskim falangama poslala poruku da Bosna i Hercegovina pripada zapadnom svijetu”, naglasio je Hadrović.

Mišljenja je kako međunarodna zajednica i svijet nisu spremni u ovom trenutku ići u diretkan konflikt sa Rusijom.

“Sankcije u prvim danima agresije sigurno neće povući rezultate. Nadam se da Ukrajina neće doživjeti embargo na oružje kao što se to desilo Bosni i Hercegovini. Ne mislim da je iko od zapadnih lidera spreman da ide u direktan konflikt sa Putinom”, smatra Hadrović.