Home Novosti Erdogan ponovo komentirao invaziju na Ukrajinu i poslao pitanje za NATO

Erdogan ponovo komentirao invaziju na Ukrajinu i poslao pitanje za NATO

NATO je trebao poduzeti odlučniji korak, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak, dok se nastavlja ruska vojna invazija na Ukrajinu.

Erdogan je u obraćanju novinarima u Istanbulu kritikovao stav Zapada o ruskoj operaciji na susjednu zemlju.

Također je poručio da je na samitu lidera NATO-a, koji je zakazan za danas, potrebno iskazati jasan stav.

“Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebao poduzeti odlučniji korak”, rekao je Erdogan te dodao: “U ovom trenutku u Ukrajini Evropska unija, kao i svi zapadni mentaliteti, nažalost nisu zauzeli ozbiljan i odlučan stav. Imali smo vrlo otvorene razgovore i s gospodinom generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa ovim pitanjem.”

Na pitanje kako ocjenjuje stav Evropske unije (EU) u vezi sa ukrajinskom krizom, Erdogan je istakao da EU nije zauzeo odlučan stav.

“Svi oni daju mnogo savjeta Ukrajini. Naravno, ovim savjetima je nemoguće nešto postići. Kada pogledamo sve ovo, vidimo da nema konkretnih koraka. Na današnjem samitu NATO-a razgovarat ćemo o tome ‘koji se koraci poduzimaju ili ćemo poduzeti po ovom pitanju’. Zapad, koji je već uputio mnogo savjeta o ovom pitanju, i dalje nastavlja sa savjetima. Nadam se da će na današnjem samitu NATO-a biti zauzet odlučniji stav jer su, kao što znate, skoro sve zemlje članice Evropske unije i članice NATO-a.

Ali kada se ne iznese stav i ne pokaže odlučnost, naravno, kako je to rekao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, ‘daju nam samo savjete, a ne pružaju nikakvu podršku’, time se zauzima stav koji ne održava prijateljstvo ili solidarnost”, rekao je Erdogan.