Home Novosti BiH Advokat Milorada Dodika: Ovo će biti prva linija odbrane mog klijenta

Advokat Milorada Dodika: Ovo će biti prva linija odbrane mog klijenta

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić, danas je za N1 govorio o strategiji odbrane njegovog klijenta na suđenju zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Kako je kazao, više puta je prekršena presumpcija nevinosti njegovog klijenta.

Obustavljena istraga u predmetu Ikona, je li vas to iznenadilo?

“Nije, to je bilo očekivano od početka. Tu nije bilo ni “k” od krivičnog djela. To je bio sporedni pokušaj udaraca na legitimnog u to vrijeme člana Predsjedništva BiH. Nije ništa namontirano. Mi sada imamo montažu, jednu globalnu montažu i jednu montažu u detaljima“, kazao je Bubić.

“Taj prvi predmet, istraga je trebala biti mnogo ranije. Red bi bio, ako se krenulo u tekućem postupku sa ne-pravom protiv prava, da se barem ranije na taj otvoreni postupak stavi tačka“, rekao je Bubić.

Zašto je istraga obustavljena?

“Nemam detalje. Nemam čak ni naredbu o obustavi, samo usmeno saznanje”.

Godinama se vode istrage, otvaraju predmeti, godinama nema nikakve tužiteljske odluke niti optužnice?

“Valjda vam je jasno zašto je tako. Činjenica je da nema dokaza koji ukazuju na postojanje krivičnog djela, a onda se to razvlači kao jedan vid političkog pritiska na političku djelatnost predsjednika RS ili člana Predsjedništva“, kazao je Bubić.

Svi dokumenti koji se traže već postoje, ja nisam znao da će to biti tema, ali evo ako želite da obrazložim; tu smo imali dva ugovora o kreditu. Potpuno dva legitimna ugovora o kreditu. Kredit 2007. koji je odobren i realizovan i kupljena vila imao je odredbe u anuitetima koje su bile značajni iznosi, a kredit prije nego je kupljena nekretnina nije mogao biti osiguran nekim sredstvima obezbjeđenja. Tek nakon kupovine vile, stekli su se uslovi da se kredit osigura hipotekom. Tada dolazi, do zaključenja novog ugovora o kreditu gdje se jedna dugoročni ugovor i kao instrument obezbjeđenje postavlja hipoteka na kupljenoj vrijednosti u Beogradu“, poručio je advokat Milorada Dodika i dodao:

“Dobijanjem drugog kredita kompletan iznos sredstava koji je identičan iznosu kredita po prvom ugovoru se vraća banci i doznačuju sredstva. Taj prvi kredit iz 2007. godine se zatvara, a otvara novi 2008.”.

Suđenje zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika? Koja je taktika odbrane Dodika?

“Ne znam zašto toliko trčite u budućnost, kakva je svrha prethodnih prigovora? Možemo da tvrdimo da se ne poštuje standard poštenog suđenje, više puta je prekršena presumpcija nevinosti na štetu mog klijenta. Mi ne možemo govoriti o suđenju prije nego se riješe prethodni prigovori. Nisam je pretjerani optimista s obzirom na okruženje gdje živimo. Nismo još u fazi suđenja. Što se tiče akcija odbrane, nemamo nikakvih posebnih tajni. Prije prigovora ćemo preduzeti i druge radnje. Tražili smo da nam se dostavi optužnica koja je prvobitno napisana protiv predsjednika. želimo da vidimo je li vraćena iz razloga koje definiše zakon ili su navedene okolnosti koje upućuju na nepristrasno postupanje?“.

Dodaje da sud može legitimno vratiti optužnicu na Tužilaštvo.

“Prva linija odbrane”

“Naša stara izreka je “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Sud legitimno može da vrati optužnicu Tužilaštvu, ali zakon sadrži taksativno nabrojane elemente optužnice i ako je postupajući sudija vratio optužnicu jer ne sadrži neki od zakonskih elemenata, onda je to legitimno i uredu ali ako je sudija crtao kako optužnica treba da izgleda, onda imamo razumnu sumnu da sud nije objektivan i nepristrasan”.

“Prva linija odbrane jeste da ne postoji krivično djelo jer nemamo zakonodavca. Zašto Schmidt nije objavljen u službenom glasilu kao Visoki predstavnik? postoji li dokument kojim je imenovan? Postoji li dokument iz kojeg se vidi kada počinje i završava njegov mandat? To nemamo. To je prva linija odbrane protiv nepostojećeg djela. Druga linija obrane je da visoki predstavnik u BiH uopšte ne može da donosi zakone“, kazao je on