Home Novosti BiH DODIKOV DEBAKL ODJEKNUO I DO HRVATSKE: Posjeta visokog predstavnika Banjoj Luci i...

DODIKOV DEBAKL ODJEKNUO I DO HRVATSKE: Posjeta visokog predstavnika Banjoj Luci i ismijavanje Milorada Dodika…

Milorad Dodik - Christian Schmidt
Milorad Dodik - Christian Schmidt

DODIKOV DEBAKL ODJEKNUO DO HRVATSKE

Jučerašnji događaj odjeknuo je i u medijima u susjednoj Hrvatskoj.

Jučerašnja posjeta visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta Banjoj Luci dokaz je da politika prijetnji koju provodi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik nema nikakvog utemeljenja, ocjena je opozicije u Republici Srpskoj dok se vladini dužnosnici utrkuju izjavama čiji je cilj umanjiti značaj Schmidtovog čina.

Jučerašnji događaj odjeknuo je i u medijima u susjednoj Hrvatskoj.

-Dodik već mjesecima uporno osporava Schmidtov legitimitet s obrazloženjem kako njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, a zaprijetio je kako će dati uhititi i deportirati visokog predstavnika dođe li on na teritorij RS-a. Unatoč tim prijetnjama Schmidt je u nedjelju došao u Banju Luku i ondje se sastao s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

Pritom je dao potporu uspostavi Europskog centra za mir koji bi djelovao pod okriljem biskupije, poručivši kako je takva ustanova važna radi promicanja zajedničkih europskih vrijednosti tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje.

Kazao je i kako “on podjednako radi za sve građane Republike Srpske i BiH”. Dodikov ministar policije Siniša Karan napao je pak Schmidta jer nije najavio dolazak u Banju Luku te je tvrdio kako je zbog toga sigurnost visokog predstavnika mogla biti ugrožena jer se na njega navodno ljute brojni građani.

“Dodikova politika prijetnji je smijurija”

“Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Schmidta tako i po građane Republike Srpske jer mu raspoloženje građana nije ni malo naklonjeno”, ustvrdio je Karan, dok je glasnogovornik Dodikove stranke Radovan Kovačević u očitom pokušaju da umanji štetu po vlasti u RS-u konstatirao kako je Schmidt došao u Banju Luku krijući se poput kriminalca.

Za čelnika oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića Schmidtov dolazak je dokaz da je Dodikova politika prijetnji “smijurija”.

“Schmidt je lagano došao u Banju Luku, bez problema, a od uhićenja i deportiranja nije bilo ništa”, kazao je Borenović dodajući kako je to dokaz da istinu uvijek treba tražiti na suprotnoj strani od one o kojoj Dodik govori.

Vlasti u RS-u, kao i dužnosnici iz reda bosanskih Srba u tijelima vlasti BiH. sada dodatno pokušavaju problematizirati njegov diplomatski status tvrdeći kako on na to nema pravo, a članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da joj se dostave podaci o pripadnicima njemačke policije koji štite Schmidta kao i o naoružanju kojim raspolažu, piše Index.hr.