Home Novosti BiH Ahmetović: Parlament BiH najveći ustavni organ koji se mora jačati i poštovati

Ahmetović: Parlament BiH najveći ustavni organ koji se mora jačati i poštovati

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Marina Pendeš, delegatkinja u Domu naroda sastali su se danas sa Adisom Ahmetovićem, izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan koji je poručio da će Njemačka raditi na jačanju evropskog puta BiH, ali i Parlamenta kojeg je nazvao najvećim ustavnim organom kojeg treba jačati i poštovati.

Zvizdić je rekao da je odlazak mladih jedan od ključnih problema s kojima se suočava BiH. Naglasio je da Njemačka ima jednu vrstu liderske pozicije u okviru Evropske unije zajedno s njenim partnerima.

“I zbog toga očekujemo njen snažniji angažman na deeskalaciji situacije u BiH, kao i u cijelom regionu. Očekujemo korektne odnose među zemljama zapadnog Balkana koji su bazirani na međusobnom poštovanju i međusobnom reciprocitetu, a unutar BiH da se zaista istinski držimo Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, važećih zakona i strategija. Jedna važna strategija o kojoj smo govorili je strategija vanjske politike BiH u kojoj su definisana dva ključna vanjskopolitička cilja, a to su NATO i evropske integracije koji će BiH donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. Gospodina Ahmetovića doživljavamo kao iskrenog partnera koji će nam u tome pomoći”, naveo je Zvizdić.

Ahmetović je istakao da je bio u Srbiji prije nego je posjetio BiH.

“Tamo sam uvidio isto što i ovdje, a to je da je Parlament najveći ustavni organ koji se mora poštivati i jačati. Jedini pravilni put BiH je onaj evropski i na tome moramo zajedno raditi, pogotovo da jačamo Parlament i njegovo funkcionisanje. Drugi zajednički cilj je pristup NATO-u koji je veoma bitan jer je to osnova za saradnju BiH i EU u ovom veoma teškom vremenu u kojem se dešavaju razna politička previranja i prisutna je prilična nesigurnost i u Ukrajini i BiH. Moramo raditi na postizanju tog cilja”, naglasio je Ahmetović.

MIšljenja je da su jedna od najvažnijih tema izbori koji će, kako je istakao, biti održani u oktobru.

“Održavanje demokratskih izbora je dokaz da je BiH stabilna i demokratska zemlja i na tom putu BiH može računati na podršku EU, Njemačke, ali i visokog predstavnika. Nemojte da izostavimo i situaciju koju moramo popraviti u oblasti socijalne nepravde, privrednog, odnosno, ekonomskog porasta i stvaranje bolje perspektive za mlade u ovoj zemlji kako bi ostali u njoj”, poručio je Ahmetović.

(N1)