Home Novosti BiH BEOGRADSKI ANALITIČAR OTKRIO SVE: “Dodik je morao da spusti loptu i da...

BEOGRADSKI ANALITIČAR OTKRIO SVE: “Dodik je morao da spusti loptu i da se vrati u institucije BiH!” (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik morao je da posluša predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da spusti loptu te da se vrati u institucije BiH, rekao je direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda Darko Trifunović u emisiji “Puls” BN TV.

Trifunović je istakao da se Vučićeva molba podudarila sa ulaskom američkog nosača aviona u Jadransko more, što nije slučajno.

Situacija nije takva da bi se čitav entitet i narod mogao kazniti zbog političkog požara koji pale pojedinci u BiH, kaže Trifunović, ističući da ipak nije slučajna vojna vježba u Jadranskom moru.

“Podsjetit ću vas da je prije desetak dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Dodika da spusti retoriku i da se vrati u zajedničke institucije i da se primiri u trenutku kada nosač aviona ulazi u Jadransko more i izvodi vježbu `neptunovo koplje`. Da ne izaziva, da ne trči i da bude u funkciji svog naroda”, ističe Trifunović.

Trenutna vlast u RS-u je po dolasku rasformirala jedinicu za specijalne istrage MUP-a RS i tako građane ostavila bez udarne pesnice koja je imala mogućnost praćenja opasnosti. S druge strane ulaz je dozvoljen privatnim firmama, kaže Trifunović.

“Jedna izraelska firma na Fakultetu bezbjednosnih nauka formiraju centar za sajber praćenja. Čak 6,5 miliona KM je za to odvojeno. Mi u Srbiji znamo da će odatle da se prati ne samo vaša lokalna opozicija, nego da oni planiraju odatle da prate i Srbiju”, rekao je Trifunović.

On je naglasio da je Balkan na raskrsnici političkih interesa, ali i narko puteva.

“Kada pogledate iz Beograda ka jugoistoku vidjet ćete heroin, Kosovo, Albaniju, albansku mafiju, američke službe, Afganistan, Tursku itd. Kada pogledate južno vidjet ćete kokain, Crnu Goru, ruske službe, Latinsku Ameriku”, dodaje Trifunović.

“Američka DEA – Uprava za suzbijanje narkotika, krenula je sa hapšenjima kokainskim putem”, navodi Trifunović.

On napominje da akcije hapšenja u Srbiji nisu ni okrznule glavnog čovjeka organizacije koji je šef Belivuku i koji je određene ljude poput uhapšene Dijane Hrkalović namjestio u državne organe Srbije.

“Na taj način oni su pratili i snimali razgovore. Tako doveli u opasnost predsjednika Republike, ali to je samo jedna grupa. Druga grupa je u Makedoniji, treća u BiH, četvrta u Sloveniji. S druge strane, imate da je Srbija učestvovala u demontiranju te grupe po nalogu predsjednika i oni onda napadaju tamo odakle im dolazi opasnost”, naglašava.

Trifunovića brine što nije otkriven spisak političara koji posjeduju telefone sa sky aplikacijom, a kada govori da postoje organizovane grupe i u BiH, misli i na Republiku Srpsku.

“Dok Srbija traži pripadnike kavačkog klana oni su ovdje sa Elezom. Nije baš nemoguće da u Republici Srpskoj ne postoje jataci, ogranci. Ko će narodu da objasni da je droga jeftinija u Banjaluci nego u Albaniji”, rekao je Trifunović.

Grupa Veljka Belivuka nije rasformirana i uništena, ona je samo zamijenjena drugom kriminalnom grupom unutar organizacije, jasan je stručnjak za bezbjednost i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda Darko Trifunović.