Home Novosti BiH ISPRAVKA SADRŽAJA: OBAVLJANJE NAMAZA U BRČANSKIM DŽAMIJAMA NIJE “REZERVISANO” ZA ČLANOVE IZ-A

ISPRAVKA SADRŽAJA: OBAVLJANJE NAMAZA U BRČANSKIM DŽAMIJAMA NIJE “REZERVISANO” ZA ČLANOVE IZ-A

Na našem portalu 7. januara 2024. godine objavilio smo članak pod naslovom: Ako ne platite članarinu Islamskoj zajednici ne možete klanjati u džamiji?

Članak smo preuzeli od portala “crna-hronika”

A u članku se izvještava o Pravilniku o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice u Brčko distriktu i precizira se da definisana prava članova znače da oni/e koji/e ne plaćaju članarinu IZ-u zapravo ne mogu obavljati vjerske rituale u džamijama što analizom Raskrinkavanja je potvrđeno da nije tačna vijest te se naš portal izvinjava čitateljima.

Platforma Raskrinkavanje se obratilo pisanim upitom Medžlisu Islamske zajednice Brčko sa pitanjima o tome kad je usvojen Pravilnik o članstvu i članarini u ovom medžlisu te kada je objavljena Obavijest o primjeni tog pravilnika. Iz Medžlisa su odgovorili da je Pravilnik o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice Brčko usvojen 25. decembra 2023. godine. Obavijest o primjeni tog pravilnika proslijeđena je 28. decembra 2023. godine.

Na osnovu odredaba člana 17, 34 stav 1. tačka d) i stava (3) Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i člana 19. Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici broj: 03-2-12/23 od 29.04.2023. godine, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Brčko na sjednici održanoj 25.12.2023. godine usvojio je Pravilnik o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Pravilnik o članstvu i članarini dobio je saglasnost Muftijstva tuzlanskog 27.12.2023. godine, a obavijest o primjeni ovog pravilnika proslijeđena je svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Brčko 28.12.2023.

Pojašnjeno je i da je Pravilnikom definisano da svi članovi i pripadnici Islamske zajednice ostvaruju prava na području cijelog IZ-a.

Obavijest o primjeni Pravilnika o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice Brčko jasno i precizno definira u poglavlju III a u članu 10. Pravilnika o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice Brčko prava članova i pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koji se odnose na obavljanje i izvršavanje obreda i aktivnosti. Posebno stav 2. ovog člana objašnjava da svi članovi i pripadnici Islamske zajednice ostvaruju ova prava na području cijele Islamske zajednice.

Na zvaničnoj stranici Medžlisa Islamske zajednice u Brčko distriktu 8. januara 2024. godine objavljeno je saopštenje za javnost povodom medijskih tvrdnji o obavještenju o primjeni Pravilnika. U saopštenju je objavljen dokument “Obavijest o primjeni pravilnika o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice u Brčko distriktu” i precizira se da svi muslimani nisu nužno i članovi Islamske zajednice.

S tim u vezi različitim pravilnicima uveden je termin “pripadnici Islamske zajednice”, koji, kako se navodi u saopštenju, označava vjernike koji nisu članovi IZ-a, odnosno ne plaćaju članarinu IZ-u.

Ipak, pošto svi muslimani nisu i članovi Islamske zajednice, (a podsjećamo da je članstvo u Islamskoj zajednici dobrovoljno), ovaj Pravilnik, kao i neka druga normativna akta (npr.: Izborna pravila) uvode i termin “pripadnici Islamske zajednice”. To su naše džematlije koji se izjašnjavaju kao vjernici-muslimani, ali nisu članovi Islamske zajednice.