Home Novosti BiH ALEKSANDRA PANDUREVIĆ DEMASKIRALA DODIKA: “Znate li šta je on potpisao 2009. godine...

ALEKSANDRA PANDUREVIĆ DEMASKIRALA DODIKA: “Znate li šta je on potpisao 2009. godine sa Tihićem i Čovićem? Danas to krije!”

Sjećate se vremena kada smo bili u Savjetu ministara i suđenja koja su nam se pravila u NSRS, a apsolutno nismo ništa uradili. Da smo mi uradili ovo što je Dodik, on bi nam organizovao javno vješanje.

Milorad Dodik je zajedno sa Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem potpisao Prudski sporazum 26.1.2009. godina u Banjaluci u kojem je rekao da “imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podijeliti između institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, gradova i opština”. Sada govori drugačije, rekla je Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a gostujući večeras u programu N1.

Zaboravljeni Prudski sporazum

Je li SNSD podrškom ovom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa otvorio vrata ukidanju entitetskog glasanja, ili su to neosnovane optužbe kako kaže Trojka?

Neki dan sam listala dokumenta i naletih na Prudski sporazum koji smo svi mi manje više zaboravili. 26.1.2009. Dodik je u Banjaluci potpisao sporazum sa pokojnim Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem i u tom sporazumu, da mu niko nije tražio, je rekao imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podijeliti između institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, gradova i opština’. To je bio njihov poliitčki dogovor. A onda poslije dođete i povlačite se i onda stranci kažu ‘čekaj, to si tada mislio tako’. To najviše šteti RS, politika danas ću ovaku sutra ću tako. Zato imamo ovakvu situaciju – silne sankcije, Šume RS najavljuju štrajk, radnici TE Ugljevik su u štrajku, radnici u pravosuđu RS štrajkuju – i niko ne reaguje. Bojim se ako se ovako nastavi, oni se ne daj Bože ne povuku sami i ostanu, da će uskoro cijela RS biti pred bankrotom i kolektivnom štrajku.

Zakon koji ne propisuje razrješavanje

Da li je dobar Zakon o sprečavanju sukoba interesa?

Bio je najbolji onaj koji je važio mislim do 2010. koji, kada uđete u sukob intersa i kada je npr. vaša supruga akcionar u nekom privatnom preduzeću i to preduzeće sklopi ugovor s opštinom od 5.000 KM, vi ostanete bez mandata. U ovom zakonu kada je neko u sukobu inetresa ne kaže se da će ministar ili neki direktor na nivou BiH biti razriješen dužnosti u roku od 30 dana, već se kaže pokrenut će se inicijativa. Je l’ mislite da će Čović smijeniti svog zeta ili Dodik svoje ili da će ovi iz SDP-a koji su gladni, žedni, bosi došli s ulice, poklopili sve funkcije – u institucijama imate čitave familije da su savjetnici, direktori itd. – da će ih otpustiti?! Ma nemojte.

Zar zakon nije u skladu s evropskim standardima?

EU je odlučila da napravi paket proširenja pa i kada ovako bijedno ili nikako uradimo posao.

Nije negodovala samo opozicija. Negodovao je i SNSD-ov delegat Nebojša Radmanović. Hoće li se naći na stranačkom stubu srama, na kome su završili svi oni koji su se usprotivili mišljenju većine u toj stranci?

Radmanović je podržao zakon, glasao je za. On je penzioner na kraju političke karijere. Nije ušao ni u organe SNSD-a. On može reći ono što mu je na srcu. Zamjeram mu što nije glasao u skladu s onim što mu je na srcu.

Povratak Radojičića i “odlazak SNSD-ovaca”

Kako komentirate povratak Igora Radojičića?

Mislim da je kvalitetan političar za kojeg se nisu nešto vezale afere i može dati svoj doprinos, drago mi je da se vraća. Biće zanimljivija politička scena. Šteta je što to nije ranije uradio. I taj odnos prema Radojičiću, sjetit ćete se da je iz medija saznao da je smijenjen i da je izbačen iz partije, niko ne zna zašto. Čujem da je mnogo ljudi iz SNSD-a spremno da mu priđe i pređe s njim. Biće to zanimljivo.