Home Novosti BiH Ambasada Rusije u BiH u svom maniru: Schmidtove takozvane odluke nisu…

Ambasada Rusije u BiH u svom maniru: Schmidtove takozvane odluke nisu…

Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik, smatraju u Ruskoj ambasadi

Povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa finansiranjem predstojećih općih izbora u BiH oglasila se i Ambasada Rusije u našoj zemlji. U već prepoznatljivom maniru osudili su Schmidtovo nametanje odluke o osiguravanju novca za izbore. Čak tvrde kako je visoki predsatavnik “besramno zadirao u tuđi novčanik”, ignorišući istovremeno činjenicu da saga o osiguravanju novca za izbore traje mjesecima.

– Još jednom podsjećamo da bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje gospodina Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH je nelegitimno. U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće.

Što se tiče suštine zadnjeg od njih koji se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji.

Apsurdnost postupanja Christiana Schmidta naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju. Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije.

Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH.

Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.

Nećemo se iznenaditi ako putanja političke linije tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog „demokratskog“ upravljanja Bosnom i Hercegovinom, stoji u izjavi Ambasade Rusije u BiH.

Previous article“JESU LI BOŠNJACI TEMPIRANA BOMBA?”: Pogledajte šta je Dodikov savjetnik Milan Tegeltija odgovorio na “neugodno” pitanje (VIDEO)
Next articleSCHMIDT OHLADIO DODIKA: U Republici Srpskoj su se malo smirili, osoba sam od riječi i neću tolerisati bilo kakvo formiranje entitetskih institucija
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.