Home Novosti BiH AMBASADORI ZAPADNIH SILA NA POTEZU: Stigao alarmantan zahtjev iz Srebrenice

AMBASADORI ZAPADNIH SILA NA POTEZU: Stigao alarmantan zahtjev iz Srebrenice

Političke stranake koje su podržale inicijativu „Moja adresa: Srebrenica“ ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske te Misiji OSCE-a i Delegaciji EU poslale su zahtjev za održavanje hitnog sastanka.

Kako je navedeno, sastanak, koji SDA, DF, SBB, SBiH, PDA, NiP, Naša stranka i SDP predlažu za četvrtak, 25. februar, bio bi vezi sa novonastalom situacijom prouzrokovanom opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici.

Predviđeno je da sastanak bude održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

“Političke stranke koje su podržale inicijativu ‘Moja adresa:Srebrenica’ i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovih prava na povratak, te se odlučno suprostave svakom vidu diskriminacije i segregacije“, navodi se, između ostalog u pozivu.

Kako dalje navode, obavezali su se i na kontinuirano suprostavljanje politikama koje glorificiraju ratne zločince, negiraju genocid u Srebrenici i ne prihvataju sudske presude.

Podsjetili su na sastanak od 18. februara u Srebrenici, na kojem je istaknuta važnost nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, imajući u vidu stvarno stanje po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih građana Srebrenice u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte.

(SB)

Previous articleSonja Biserko: Film “Dara” napravljen je da bi se umanjila priča o Srebrenici
Next articleMILORAD DODIK PO STAROM: “Priželjkujem da RS postane samostalna, to je veoma realno.Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.