Home Novosti Sonja Biserko: Film “Dara” napravljen je da bi se umanjila priča o...

Sonja Biserko: Film “Dara” napravljen je da bi se umanjila priča o Srebrenici

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je nastojanja režisera filma Dara iz Jasenovca, Predraga Antonijevića, da negira ili minimizira priču o ratnim zločinima, odnosno zločinu genocida u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

“Ovo što Srbija radi je protiv nje”, kazala je.

Naime, kako smo ranije objavili, Predrag Antonijević, režiser filma Dara iz Jasenovca, jučer je gostovao u emisiji “Dobro jutro Srbijo” na Happy televiziji kod Milomira Marića. U jednom trenutku, njih dvojica su počeli pričati o prijedorskim logorima, koje su ismijavali, rekli da su to bile “ustanove otvorenog tipa”?!

Degradiranje žrtava

Ovakav pristup je za javnost u Bosni i Hercegovini nadasve šokantan.

Tim prije jer niko u Bosni i Hercegovini nije pokušao ni negirati, ni umanjiti gnusne zločine koje je počinio režim Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Čemu negiranje zločina u ovoj napaćenoj zemlji?

“Taj film je instrument, u funkciji prikazivanja Srba kao isključivih žrtava. Za negiranje svega onoga što se desilo devedesetih i na neki način kao opravdavanje onoga što se tada desilo. To je jedna zloupotrebljena priča koja je tragična sama po sebi, naravno. Ali, način na koji se ona plasira danas, te mobilišu mladi ljudi, koji ništa o tome ne znaju, je tragična i za Srbiju i region”, kazala je Biserko za Radiosarajevo.ba.

Tragično je, smatra Biserko, i to što se žrtve Jasenovca na ovaj način degradiraju.

“Jer se koriste u tu svrhu. To je ionako tragična priča sama za sebe, ali je način na koji se to danas funkcionalno koristi, naravno, jeste, također, tragičan”, smatra ona.

Prema riječima Biserko, to je, u suštini, reakcija na film Quo vadis, Aida? rediteljice Jasmile Žbanić (film je u ozbiljnoj konkurenciji za prestižnu nagradu Oscar), jer je Srebrenica danas u svijetu, kako kaže Biserko, ipak, simbol onog što se ponovilo uprkos svim mantrama: “Nikada više”!

“Naravno da je važno da se u Evropi o tom zločinu govori – da se ne bi ponovio. Posebno jer se u tom filmu i cijeloj toj priči oko Srebrenice ukazuje da je međunarodna zajednica suviše kasno reagovala ili uopšte nije reagovala. Ali, sada se uvlači jedna priča iz drugog vremena i konteksta – da bi se to sve umanjilo, zato što i brojčano nadmašuje ono što se u Srebrenici desilo itd. To je pogrešan pristup. Činjenica da oni, recimo, negiraju da se o tome nikada ranije govorilo, da Jugoslavija nikada nije govorila o Jasenovcu, je, takođe, netačno. Ima toliko dokaza o tome pogotovo u Hrvatskoj. Ima dosta knjiga, dokumentarnih filmova…Tako da vi imate te paralelne interpretacije”, pojašnjava naša sagovornica.

U panici zbog Bidena

Prema riječima Biserko, čini se, ipak, da cijela ta matrica gubi smisao – zato što je sve prenaglašeno.

“To ljudi ne prihvataju tako lako. Region je prosto došao do jedne tačke kada se, ipak, neki prozor, ili neka promjena očekuje. Barem po posljednjim izbornim rezultatima koje su imali i u Bosni i svugdje. Ta paradigma će se vrlo brzo mijenjati. Ovo je prosto posljednji pokušaj da se zadrži ta priča kojom je rat i počeo”, kazala je Biserko.

Uvjerena je da vodstvo Srbije u panici zbog najava Bidenove administracije “da će se posao i u Bosni i na Kosovu dovršiti”.

“Dobili su pismo i Beograd i Kosovo da treba da dođe do normalizacije odnosa. Oni su svjesni da Zapad završava tu priču i zaokružuje ovo kao svoj geostrateški interesni prostor. Priča Beograda malo drži vodu. Oni su prosto u panici jer znaju da se to privodi polako kraju. Tako da vrše sve te malverzacije, manipulacije – da bi umanjili efekat toga. Vrlo je jasno da Zapad ide u završavanje tog posla na Balkanu, koji je i ostao otvoren toliko dugo”, zaključila je Biserko.

(Radio Sarajevo)

Previous articleAUSTRIJU POTRESA VELIKA AFERA: U centru koruptivnog skandala nalazi se priređivač igara na sreću koga je Dodik doveo u RS!
Next articleAMBASADORI ZAPADNIH SILA NA POTEZU: Stigao alarmantan zahtjev iz Srebrenice
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.