Home Novosti BiH AMERIČKA AMBASADA PONIŠTILA ČOVIĆA: “To nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH!”

AMERIČKA AMBASADA PONIŠTILA ČOVIĆA: “To nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH!”

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga, navedeno je iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentirala je danas najavljene izmjene izbornog zakonodavstva u našoj zemlji.

Kako podsjećaju, Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim čelnicima nalaže da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da Bosna i Hercegovina ne može ući u EU bez toga.

“Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podupiru napore političkih čelnika zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Europskog suda za ljudska prava. Međutim, to nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH”, navode iz Ambasade.

Potrebni su ustavni amandmani, istakli su.

“Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju tokom razgovora EU-SAD-a 2021-2022. o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama. Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila”, zaključili su.

Podsjetimo, Dragan Čović, šef HDZ-a, izjavio danas da “kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to nije moguće kroz izmjene Ustava, već je ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države”.