Home Novosti BiH Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju...

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju i veliča tzv. herceg-bosnu

Nacional je protekle sedmice analizirao profil Darija Kordića, osuđenika Haškog suda zbog masakra bošnjačkih civila u selu Ahmići 1993. godine, na Facebooku, gdje se predstavlja kao “političar” i “general”, veliča Herceg-Bosnu te širi strah i mržnju prema migrantima i LGBT zajednici.

“Kad čovjek čuje ime Dario Kordić, riječ nestane jer je Djelo jače! Pridruži se stranici hercegbosanskog heroja”, svoji u “uvodu” naslovnice profila koju krase dvije Kordićeve fotografije: veća, ratna, iz vremena najžešćih okršaja HVO-a i Armije BiH kada je počinjen masakr zbog kojeg je osuđen, te manja, snimljena nakon što je 2014. prijevremeno pušten s odsluženja kazne na 25 godina zatvora na koju ga je osudio Haški sud; na toj fotografiji Kordić s trijumfalno uzdignutim rukama pozira pred hrvatskom zastavom. “15.000 fanova na službenoj Facebook stranici – Dario Kordić – hvala, prijatelji”, natpis je u zaglavlju pored Kordićeve ratne fotografije, stiliziran sjajnim zlatnim slovima.

Kordićeve objave na Facebooku mogu se grupirati u četiri najčešće tematske skupine: veličanje Herceg-Bosne, mržnja prema LGBT zajednici, strah od migranata i napadi na antifašističko nasljeđe u Hrvatskoj. Tako je Kordić 8. maja 2022. prenio tekst desničarskog portala Sloboda.hr s naslovom “Kako su antifašisti ‘oslobađali’ Zagreb i Zagrepčane od života i imovine”, uz komentar: “Živim ljudima vadili srce, jetre i maternice te ubijali siročad. Dijelite dalje‼️” Nekoliko mjeseci kasnije, 4. februara 2023., Kordić je prenio objavu predsjednika zagrebačke podružnice Hrvatskih suverenista Frane Čirka, koji je LGBT aktiviste grafički i izrijekom usporedio s Orcima, nasilnim čudovištima iz filmske trilogije Petera Jacksona Gospodar prstenova, snimljene po znamenitom romanu britanskog pisca J. R. R. Tolkiena.

U maju prošle godine Kordić je prenio objavu Frane Čirka, koji je, pak, prenio jedan drugi post u kojemu se anonimna žena “zahvaljuje dečku koji je jučer oko 15 sati bio u autobusu 176 i priskočio u pomoć mojoj kćeri koju je” – tvrdi ne navodeći dokaze – “napao Nepalac”. Čirko je komentirao, a Kordić prenio: “Glavno da je nama Vlada RH omogućila neograničeni uvoz ovakvih dostavljača hrane, kako nam se wok i cheeseburger ne bi ohladili. Ovo su ionako nuspojave koje su sasvim normalne na civiliziranom Zapadu… Zabrana uvoza niskoobrazovane radne snage iz Afrike i Azije – odmah!”

Naročito je neugodno sugestivna Čirkova objava od 20. juna prošle godine, u kojoj je taj političar hrvatske parlamentarne stranke prenio kratki video, snimljen kamerom iznad vrata i vrlo vjerojatno namješten, u kojemu čovjek crne boje kože pokušava oteti bijelu djevojčicu. “Suživot sa stranim radnicima – uskoro i u vašoj ulici, a ne samo u Bordeauxu”, komentirao je Čirko ispod videa. “Vlada RH”, nastavio je, “vrijedi li uvoz stranih radnika (su)života u gradovima u kojima bi naša djeca trebala sa strahom izlaziti na ulicu, gledajući nalazi li se u blizini neki od ‘stranih radnika’, kao što je slučaj u ovome videu?”

Kordić je prenio još nekoliko Čirkovih objava u kojima se ovaj ruga stranim radnicima u Hrvatskoj i pokušava ih prikazati kao opasne nasilnike. Posljednju je objavio 2. januara, prenoseći Čirkov video snimljen u novogodišnjoj noći na Trgu bana Jelačića. “Katastrofa”, čuje se kako kaže snimatelj dok kamerom registrira ljude tamnopute boje kože koji se vesele Novoj godini.

Kordić ne prenosi samo statuse drugih autora, ponajviše one Hrvatskih suverenista. U junu prošle godine objavio je na Facebooku i autorski status, ilustriran svojom fotografijom sklopljenih ruku s krunicom, kako zaneseno i smjerno gleda u daljinu, prema nebu. “Kordića brani istina”, piše uz fotografiju, uz tekst izvjesnog fra Marija Knezovića, koji pokušava opravdati Kordićevu, kako je zove, “takozvanu izjavu” objavljenu deset dana ranije, 10. juna 2023., u kojoj je Kordić ustvrdio kako bi ponovio sve što je činio u ratu.

Podsjećamo, Dario Kordić, ratni zločinac osuđen je na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, prije svega u Ahmićima (ubijeno više od 116 stanovnika sela među kojima su starci, žene i djeca).

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju.