Home Novosti BiH AMERIČKI AMBASADOR IZNERVIRAO DODIKA: “To je grubo ignorisanje zvaničnih stavova BiH i...

AMERIČKI AMBASADOR IZNERVIRAO DODIKA: “To je grubo ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutrašnja pitanja!”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da prisustvo ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH predstavlja “ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutrašnja pitanja”.

U pismu upućenom novom američkom ambasadoru u BiH, član Predsjedništva naglasio je da obilježavanje ovog praznika doprinosi “dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH”.

“Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi sa ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji ‘Dan nezavisnosti BiH’ niti je 1. mart ‘državni praznik’ u BiH kako to godinama navode političari iz Federacije BiH”, istakao je Dodik u pismu Murphyju.

Dodik je naveo da prihvata činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalini praznici prikažu kao “državni praznici BiH” i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH.