Home Novosti AMERIČKI AMBASADOR OHLADIO VUČIĆA: “Srbija i Kosovo su za SAD dvije suverene...

AMERIČKI AMBASADOR OHLADIO VUČIĆA: “Srbija i Kosovo su za SAD dvije suverene države”!

Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dvije suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu dio sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott.

Scott je za televiziju Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rješenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu “demarkacija” daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu dio sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumijevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica…

– Sve mora da bude na jednom mjestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gdje je linija između Srbije i Kosova – rekao je Scott.

To je ilustrovao primjerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj mjeri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Scott kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države u postojećim granicama.

Upitan kakav odgovor Beograd može očekivati od američkog predsjednika Donalda Trumpa na pismo koje mu je uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Scott kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

– Predsjednik Trump je u pismu Vučiću rekao da vjeruje kako imamo priliku doći do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe – rekao je Scott.

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora biti postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

– To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbjednosti u regionu i u tom pravcu ćemo raditi, ali to ostavljamo pregovaračima – rekao je Scott.

Upitan da li SAD moze “natjerati” bilo koju stranu da sjednu za pregovarački sto, Scott je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma.

(S.B./Agencije)