Home Novosti AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU POSLAO JASNU I VAŽNU PORUKU SRBIJI: “Pred vama...

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU POSLAO JASNU I VAŽNU PORUKU SRBIJI: “Pred vama je sada važan izbor i ne bih želio da…”

Pred Srbijom je sada važan izbor, jer mora da odluči da li će ići ka punoj evropskoj integraciji i na taj način ostvariti svoj puni ekonomski, politički i društveni potencijal ili će krenuti drukčijim putem u odnosu na svoje susjede, kojim se pokušava uspostaviti “ravnoteža”, poručio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, koji je naglasio da ne bi želio da Srbije zaostane i da je uvjeren da to ne bi željeli ni mnogi Srbi – ni za sebe, ni za svoju djecu.

„Jasno sam rekao kojim pravcem bih želio da Srbija pođe i nadam se da ću uraditi sve što mogu kako bih pomogao da krene ka punim eurointegracijama, jer bih volio da vidim prosperitetnu i bezbjednu Srbiju koja nudi mogućnosti svim svojim građanima, kazao je Hil u intervjuu za magazin Cord.

Istakao je da je shvatio da je neophodno da razumije „teren za igru“ i trenutne uslove, kako bi bio u stanju da doprinese rješenju problema, i dodao da se zbog toga usredsredio da sazna što je moguće više o današnjoj Srbiji i da bolje shvati na koji način SAD mogu da joj pomognu da ostvari pun potencijal.

„Volio bih da imam čarobnu moć da riješim sve izazove u Srbiji, na Balkanu i na drugim mestima, ali diplomatija ne funkcioniše na taj način. Zbog toga smatram da možemo da ostvarujemo postepeni napredak u teškim pitanjima, korak po korak, i od toga namjeravam da krenem“, rekao je Hil.

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, Hil je podsjetio da su oni davno uspostavljeni i da su uglavnom bili pozitivni i produktivni, a ukazao je da je veoma svjestan naslijeđa iz devedestih i da istorija ne može da se zaboravi, ali smatra da je važno da se usredsredimo na budućnost.

Na pitanje da li su SAD spremne da prihvate vojnu neutralnost Srbije, s obzirom da joj se iz Vašingtona šalju jasne poruke šta se od nje očekuje, prije svega u geopolitici, Hil je kazao da Amerika u potpunosti poštuje tu odluku Beograda i da je zadovoljna što Srbija ima blisku vojnu saradnju sa SAD i aktivno je uključena u Partnerstvo za mir.

„Kako će Srbija da se brani i da se naoružava, na njoj je da odluči, ali mislim da je najefikasniji način da se osigura bezbjednost, posebno za male ili zemlje srednje veličine, da pronađu prijatelje i da se usredsrede na kolektivnu bezbjednost“, istakao je Hil.

Dodao je da nije stručnjak za kupovinu naoružanja, ali vjeruje da bi osnovni pristup tome trebalo da bude nabavka pouzdanog oružja i da se u toj oblasti radi sa državama sa kojima imate saradnju u globalnim operacijama, a ukazao je da su ključni partneri Srbije evroatlantski.

„Predsjednik Aleksandar Vučić i drugi srpski funkcioneri više puta su isticali da Srbija politički nije neutralna i da je njen strateški izbor eurointegracija i vlada moje zemlje je spremna da joj pomogne da ostvari taj cilj“, poručio je Hil.

Previous article“TO JE POTPUNO NEPRIHVATLJIVO”: Žustra reakcija SDA na informacije o izmjenama Izbornog zakona, zahtijevaju HITNO POJAŠNJENJE OHR-a
Next articleGORE DRUŠTVENE MREŽE: Dodikov savjetnik brani Schmidta od kritika bh. građana…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.