Home Novosti BiH Američki teški bombarderi sutra nadlijeću Sarajevo: Poznato i zašto

Američki teški bombarderi sutra nadlijeću Sarajevo: Poznato i zašto

Jedna od funkcija B-1B bombardera u sastavu Američkih zračnih snaga je da nose slobodnopadajuće nuklearne bojeve glave i krstareće rakete

Na nebu iznad Sarajeva će sutra biti dva američka bombardera B-1B Lancer, saopćeno je iz Američke ambasade u Sarajevu.

– U utorak, 30 maja, dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga SAD (USAF) izvršiće niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i naše trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju Ambasade.

Inače, radi se o posljednjem tipu aviona u sastavu USAF-a koji ima promjenjivu gemoetriju krila, odnosno koji može uvući i raširiti krila. Raspon raširenih krila je 41,8 metara, a uvučenih 24,1 metar. B-1B Lancer bombarderi su u upotrebi od 1986. godine u sastavu USAF-a. Radi se o nadzvučnom avionu, čija maksimalna brzina iznosi oko 1,3 maha, a maksimalna visiina koju može dostići je 18.000 metara. Jedna od njihovih predviđenih namjena je i da nose slobodnopadajuće nuklearne bojeve glave o krstareće rakete.

Povodom ovog preleta javnosti će se sutra obratiti američki ambasador u BiH Mivhael Murphy, ministar odbrane BiH Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović.

– Danas obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, izjavio je general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

– Ovaj prelet bpokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera B-1B moći vidjeti u cijeloj zemlji. Pored ovog događaja, letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole OSBiH i Specijalnih snaga Vojske SAD. Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci.

U saopćenju se navodi kako prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, u velikoj Britaniji, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u Zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, pojašnjeno je u saopćenju za javnost.