Home Novosti BiH Popularni bh. meteorolog objavio važnu poruku: I narednih dana pratite upozorenja hidrometeoroloških...

Popularni bh. meteorolog objavio važnu poruku: I narednih dana pratite upozorenja hidrometeoroloških službi! Prije drugog juna stabilizacije vremena nažalost još nema

Danas je u Bosni je bilo pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost.

Sutra se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno intenzivnij pljuskovi u istočnim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovini su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 17, na jugu do 22, a dnevna od 19 do 26, na jugu do 29 °C.

Popularni bh. meteorolog Nedim Sladić upozorio je ponovo na vremenske (ne)prilike narednih dana.

– Akumulirane količine padavina prema prognoznom modelu ICON u narednih 5 dana. Padavine koje su prikazane na karti su isključivo uzrokovane konvektivnim razvojem oblačnosti u poslijepodnevnim satima i termičkom energijom, a lokalno jačem intenzitetu padavina dodatno doprinosi i orografski utjecaj (reljef) – vidimo da glavnina padavina lijepo prati Dinaride.

Padavine su prostorno i količinski nejednako raspoređene, što je odlika lokalnih pljuskova te često unutar modela znaju biti i precijenjene u odnosu na realno stanje. I narednih dana pratite upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi, s obzirom na to da je tlo zasićeno vlagom, a veća količina padavina u kratkom vremenskom periodu kao i proteklih dana može uzorkovati pojavu bujičnih i urbanih plavljenja. Prije 02.06. stabilizacije vremena nažalost još nema. – napisao je Nedim Sladić na svom Facebook profilu.