Home Novosti BiH “APRIL ĆE BITI KLJUČAN, DODIKA ĆE ZAUSTAVITI…”: Avdo Avdić analizira američke sankcije...

“APRIL ĆE BITI KLJUČAN, DODIKA ĆE ZAUSTAVITI…”: Avdo Avdić analizira američke sankcije i “predviđa” početak kraja vladavine lidera SNSD-a…

Novinar portala Istraga.ba Avdo Avdić u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a komentirao je sankcije SAD-a protiv lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Alternativne televizije iz Banje Luke te Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije i predsjednika PDA Mirsada Kukića.

Avdić je kazao da će ove sankcije biti problem osobama ili firmama koje budu poslovale sa kompanijama koje su pod sankcijama ili sa Dodikom.

“One bi time ugrozile svoje poslovanje jer bi mogle završiti pod sankcijama SAD-a. Naprimjer, firme koje isporučuju računarsku opremu ATV-u, to će morati prekinuti. Ukoliko nastave da posluju sa pravnim licem koje je pod sankcijama izlažu se opasnošću da budu pod sankcijama i čak krivično budu gonjene u SAD-u. Banke će također morati prekinuti poslovanje sa recimo ATV-om, koje je jedino pravno lice u sankcijama koje su objavljene jučer”, kazao je Avdić.

Osvrnuo se i na jučerašnje obraćanje Dodika nakon što su obznanjena imena osoba pod sankcijama.

“Dodik je sinoć rekao da mu nije svejedno, a dosad je govorio da ga nije briga za sankcije koje mu izriču SAD. Prvi put je kazao da mu nije svejedno i da je Amerika ozbiljna sila. To je pokazatelj da je ono što je Amerika saopćila puno ozbiljniji problem za Dodika”, dodao je Avdić.

Smatra da Dodik nema preko 50 posto dionica u nekim kompanijama u SAD-u, ali da vjerovatno ima račune.

“Treba ući u vlasničku strukturu ATV-a. Nisu sankcionisani po automatizmu i vlasnici ATV-a već ATV i sva društva koje je osnovala. Puno je veći problem za pravno lice nego za fizičko, jer pravno lice treba da posluje. Na tržištu imate stotine proizvoda iz SAD-a i sigurno je da se te kompanije neće oglašavati na ATV-u”, naveo je Avdić.

Pojasnio je i da će problem biti sa korištenjem licenciranih programa koji su naslonjeni na Windows jer će, ako ga budu koristili bez licence, to biti plagiranje što je podložno Krivičnom zakonu BiH.

“Sankcije će ostaviti dubok trag u poslovanju te televizije”, istakao je Avdić.

Na pitanje ko će Dodika zaustaviti, ako to nije donošenje uvođenje sankcija, Avdić je odgovorio da je to Tužilaštvo BiH, ali i ministar policije RS-a Dragan Lukač.

“Ako pogledate fotografije s konferencija za medije i sastanaka na kojima se razgovaralo o povlačenju saglasnosti za osnivanje institucija BiH, vidjet ćete da nije prisustvovao ministar policije Dragan Lukač. To je jasan pokazatelj da ne podržava ono što radi Dodik”, dodao je.

Na listi sankcionisanih je i Milan Tegeltija, Dodikov savjetnik i bivši čelnik VSTV-a.

“Sankcije koje su izrečene Dodiku i ATV-u su mnogo ozbiljnije nego one izrečene Tegeltiji i Kukiću. Sankcije State Departmenta ne stvaraju toliko problema u poslovanju koliko stvaraju sankcije Ministarstva finansija SAD-a. To neće ostaviti puno traga na profesionalnu karijeru Tegeltije, ali hoće na turističku ponudu koju svake godine pruža supruzi”, smatra Avdić.

Mišljenja je i da će osoba koja je pod sankcijama SAD-a, teško obnoviti svoju karijeru u pravosuđu.

“Tegeltija je za sedam godina izgradio poprilično jaku infrastrukturu. Treba imati u vidu i ljudsku psihologiju. Onog trenutka kada je pao, više ni izbliza nije utjecajan kao dok je bio predsjednik VSTV-a. Tačno je da ima ljude u pravosuđu, ali nakon sankcija će se taj krug ljudi sužavati svakodnevno”, pojasnio je Avdić.

Ističe da ako među privatnim poduzetnicima pod sankcijama bude samo ATV, efekti po Dodikov režim neće biti toliko snažni.

“Ako nastave da izriču sankcije drugim kompanijama i tajkunima poput ATV-a, onda će to stvoriti veći problem za Dodikov režim. Ako stavite pod sankcije Slobodana Stankovića, koji je glavni Dodikov građevinar, Radišića, Igora Dodika, koji ima svoje poslovno carstvo. Ako stavite na crnu listu i njihove kompanije, sužavate prostor RS-u da izvlači novac preko tih kompanija na osnovu kojeg je Dodik izgradio privatno carstvo i jačao svoj politički utjecaj kupujući glasove”, rekao je Avdić.

Naveo je i da pod sankcijama očekuje i Igora Dodika, sina Milorada Dodika.

“Ako on bude na crnoj listi, sve kompanije u kojima učestvuje će biti na crnoj listi i to će biti početak kraja carstva Milorada Dodika. Što se tiče politike, mislim da bi mogao biti predsjednik NSRS-a Čubrilović, Stevandić…”, kazao je Avdić.

Ne smatra da će premijeri Slovenije i Mađarske Janez Janša i Viktor Orban nakon ovoga dići ruke od Dodika.

“Oni imaju isti odnos prema muslimanima u Evropi, ruskoj politici, ali i EU. April je ključan i za Dodika i za BiH, i za regiju. Imate izbore u Sloveniji i znat ćemo hoće li Janša ostati premijer, u aprilu su izbori u Srbiji i Mađarskoj. Ako ostane Vučić, a padnu Janša i Orban onda je i Dodik na putu za odlazak. Može se reći da će i oktobar biti mjesec u kojem će pasti”, smatra Avdić.