Home Novosti BiH “ISTRAGA” OBJAVILA IMENA RUSKIH ŠPIJUNA U BiH I NA KOSOVU: Oficiri GRU-a...

“ISTRAGA” OBJAVILA IMENA RUSKIH ŠPIJUNA U BiH I NA KOSOVU: Oficiri GRU-a pod zastavom UN-a…

Nakon što je prošle sedmice kosovske vlasti jednog ruskog dužnosnika UNMIK-a proglasile “personom non grata”, Istraga.ba je u saradnji sa kosovskim portalom thegeopost.com uspjela saznati imena i drugih oficira ruske vojne obavještajne službe GRU koji su službovali na Kosovu i BiH.

Andrej Nikolajevič Antonov nije jedini. Još najmanje petero ruskih diplomata koji su službovali u UNMIK-a na Kosovu bili su operativci ruske vojke obavještajne službe GRU.

Portal “Istraga.ba”, u saradnji sa kolegama sa kosovskog portala thegeopost.com, uspjela je saznati njihova imena i biografije.

Podsjećanja radi, nekoliko sati prije ulaska u 2022. godinu, kosovske su vlasti jednog ruskog dužnosnika UNMIK-a proglasile “personom non grata”. Andrej Nikolajevič Antonov je prije nekoliko dana otišao na godišnji odmor u Rusiju. Tamo ga je zatekla vijest da je proglašen “personom non grata” i da se na Kosovo više ne može vratiti. On je, tako, postao drugi ruski dužnosnik u UN-u kojeg je Kosovo proglasilo “personom non grata”. Prvi je bio Mihail Krasnoščekov, koji je deportiran u maju 2019. godine kada je bivši kosovsi premijer Ramuš Haradinaj saopćio na Facebooku da je “odluka donesena zbog akcije ruskog državljanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrijednosti, mira i stabilnosti”.

Tadašnja kosovska ambasadorica u SAD-u Vlora Citaku optužila je Mihaila Krasnoščekova da je kao službenik Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu – UNMIK pomagao podizanje barikada u Zubinom Potoku. Rusi su to demantirali, ali Krasnoščekov je ipak protjeran.

No on i Antonov nisu jedini pripadici ruskog GRU-a koji su službovali u UNMIK-u. Međunarodni izvori Istrage i portala thegeopost.com potvrdili su nam imena još nekoliko oficira GRU-a. Na početku misije UNMIK-a na Kosovu, ruski su obavještajni dužnosnici imali za cilj izazvati međuetničke nemire kako bi odgodili proces pregovora o statusu Kosova i predstavili srpska naselja i srpske pravoslavne crkve kao ugrožena mjesta. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo, ruski dužnosnici u UNMIK-u nastojali su prikazati rad kosovskih institucija kao slab i lažno prikazati slučajeve nasilja nad Srbima na Kosovu, koje je UNMIK potom prezentirao u izvještajima i saslušanjima u Sigurnosnoj službi UN-a Vijeće za Kosovo. Ruski obavještajni dužnosnici u UNMIK-u uglavnom su bili angažirani na osporavanju suvereniteta i nacionalne sigurnosti Kosova, obećavajući da će Kosovo predstaviti kao “propalu državu”. Nedavno su bili angažirani na poticanju nereda u sjevernom dijelu Kosova, u općinama naseljenim Srbima, podržavajući ilegalne srpske strukture na Kosovu i sarađujući sa srpskim kriminalcima kako bi opstruirali rad lokalnih i međunarodnih institucija na proširenju vladavine zakona u tom dijelu i zaustavljanje krijumčarenja, organiziranog kriminala i korupcije. U nastavku objavljujemo imena oficira GRU-a koji su službovali u UNMIK-u

Igor Kulga

“Služenje vojnog roka započeo sam 1986. godine, kao kadet Vojne akademije. Nakon diplomiranja prošao sam nekoliko radnik mjesta kao oficir vojske Ruske Federacije”, napisao je u svojoj biografiji Igor Kulga.

Na njegovom Linkedin profilu piše da je Iskusni zaštitar s dokazanom historijom rada u industriji međunarodnih poslova. Vješt u kriznom upravljanju, vladi, upravljanju izvanrednim situacijama, fizičkoj sigurnosti i strateškom planiranju. Snažan profesionalac u vojnim i zaštitnim službama s magisterijem usmjerenim na javnu upravu na Ruskoj predsjedničkoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu.

Trenutno je službenik UN-a u Egiptu, a posljednja vojna pozicija mu je bila “šef sektora u Odjelu za vojnu suradnju”. Igor Kulga je bio na Kosovu od 2007. do 2010. godine.

Olga Mokrova

Olga Mokrova također je bila u Odjelu Ujedinjenih naroda za sigurnost i sigurnost (UNDSS) na Kosovu, kao dio Vojne obavještajne službe. Prema njenom profilu, radila je kao vojno-obavještajna analitičarka na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) od 2003. do 2006. Mokorova je na Kosovu služila od 2009. do 2010, a trenutno radi u Odjelu za domovinsku sigurnost Ujedinjenih naroda, Bliski istok. Obrazovala se na ruskoj vojnoj akademiji.

Vyacheslav Gannenko

Ovaj oficir ruske vojne obavještajne službe GRU na Kosovu je boravio tokom 2002. i 2003. godine. Vyacheslav Gannenko je služio kao dio ruskog policijskog kontingenta na Kosovu (UNMIK policija). Ranije je službovao kao obavještajni oficir bivšeg KGB-a (tajna služba Sovjetskog Saveza). Trenutno radi kao zapovjednik ruskog policijskog kontingenta Misije Ujedinjenih naroda u Sudanu.

Alexander Kasatkin

Njegovu fotografiju nismo uspjeli pronaći. Alexander Kasatkin radio je za Misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) od 2007. do 2010. Prema međunarodnim izborims, Alexander Kasatkin bio je pukovnik ruske vojne obavještajne službe (GRU). Prije imenovanja u UNMIK, bio je član Misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Službovao je u Sarajevu, piše “Istraga”.