Home Novosti BiH Banjalučki novinar najavio podizanje optužnice protiv Dodika za nekoliko dana: Mogao bi...

Banjalučki novinar najavio podizanje optužnice protiv Dodika za nekoliko dana: Mogao bi napustiti BiH

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Istražnih radnji u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića (v.d. direktora Službenog glasnika RS), prema Vaskovićevim informacijama, više nema.

Slobodan Vasković, poznati bh. novinar, jutros je na svom blogu objavio informacije o podizanju optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vasković je, pozivajući se na svoje izvore, kazao da bi optužnica protiv Dodika trebala biti podignuta do 5. ili 6. augusta.

– Zasad ništa ne ukazuje da neće biti podignuta optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, jer je prvi, nakon Šmitove odluke o ništavosti pomenutih zakona i zabrani svakog daljeg rada na njima, donio Ukaze o njihovom proglašenju, a drugi ih objavio u Službenom glasniku RS, napisao je Vasković.

Istražnih radnji u predmetu protiv Dodika i Miloša Lukića (v.d. direktora Službenog glasnika RS), prema Vaskovićevim informacijama, više nema.

– Moji izvori dalje tvrde da u ovom predmetu nema više nikakvih istražnih radnji, osim da nadležni tužioci napišu optužnicu i proslijede je Sudu na potvrđivanje, kazao je on.

Istakao je da bi se Dodik, nakon podizanja optužnice mogao naći u velikim problemima.

– Ukoliko Sud potvrdi optužnicu, a ne postoji nikakav razlog da se to ne desi, tek onda nastupaju zaista krupni problemi za Dodika: Mora se pojavljivati na ročištima; Mora ustati pred sudskim vijećem; Mora odgovarati na pitanja kako tužioca, tako i svojih advokata, ali i sudija…, kaže Vasković na svom blogu.

Vasković smatra kako je mnogo realnije da se Dodik uopšte ne pojavi na Sudu, te da bi u tom slučaju mogao napustiti Bosnu i Hercegovinu.