Home Novosti BiH BEĆIROVIĆ O KOALICIJI SNSD-a, HDZ-a I “OSMORKE”: “Ovo je igranje sa državom,...

BEĆIROVIĆ O KOALICIJI SNSD-a, HDZ-a I “OSMORKE”: “Ovo je igranje sa državom, ako dođe do eskalacije posljedice će snositi…”

“Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i njegova stranka će jedini snositi posljedice”, kaže Bećirević.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović, analizirao je za Faktor koalicioni sporazum “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026.” koji su potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u ime “Osmorke”.

Bećirović ocjenjuje kako bi za sve potpisnike bilo bolje da su potpisali sporazum sa tačno međusobno preuzetim obavezama.

“Mogli su odrediti i dvije tačke sporazuma, koje bi ih obavezivale i to bi sve bilo legitimno. Da se znaju ciljevi, rokovi i nosioci. Ovo što su potpisali je ništa. Uopće nema nikakvih brojeva, da bi se mogao pratiti i valorizirati njihov budući rad. Sve je suviše uopćeno, a u osnovi se radi o željoteci Milorada Dodika i Dragana Čovića”, ističe on.

Da je svako od njih pravio kuću, dodaje Bećirović, precizirali bi u ugovoru do u najmanji detalj, ovako kad je u pitanju država, naveo je, mogu se koristiti floskule i univerzalne opće definicije ustava i zakona BiH.

“Koga izgleda briga za državu. Ovo je igranje sa državom. Šta će sada biti nakon najnovije odluke NSRS-a? Mislim da još nije kasno da se neke stvari postignu ali i zaustave. Imenovati HDZ-ovu kandidatkinju za mandatarku Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto predstavlja u najmanju ruku političko sljepilo. Ukoliko bi u BiH došlo do eskalacije akcija usmjerenih protiv BiH, a doći će po svemu sudeći, predsjednik SDP-a je potpisao sporazum”, upozorava on.

Direktor IFIMES-a se nada da su makar organi SDP-a to prije odobrili.

“Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i njegova stranka će jedini snositi posljedice, jer ako ništa drugo, simbolički, mediji u regionu su objavili zajednički fotografiju Čović, Dodik, Nikšić, a formalno i suštinski SDP će snositi odgovornost za ono što će uraditi Dodik i Čović i ne razumijem zašto je SDP pristao na ovakvu varijantu. O kakvom se brutalnom projektu formiranja nove vlasti radi po svaku cijenu govore i izjave jednog od stranih ambasadora, koji je izjavio da ‘posljednjih osam godina nismo imali Vladu Federacije BiH'”, pojašnjava Bećirović.

Ističe da se radi o pogrešnom tumačenju i određenim frustracijama i ličnim utiscima koji nisu vjerodostojni.

“Prethodnih osam godina postoji Vlada Federacije BiH i postigla je odlične rezultate u nevjerovatnoj situaciji kada se protiv nje vodi obavještajna operacija ‘Kula’ koordinirana iz Budimpešte u konačnici sa namjerom rušenja ekonomskog sistema Federacije BiH kao završne faze disolucije države Bosne i Hercegovine. Cilj je bio srušiti ekonomski sistem i Vladu FBiH sa fokusom na njenom premijeru Fadilu Novaliću”, smatra on.

Prema njegovim riječima, pokušaj su osjetile patriotske snage unutar sistema BiH.

“A pošto to nije uspjelo ostao je pokušaj da se još jednom premijer Fadil Novalić uhapsi i to je tražio od Tužilaštva jedan strani ambasador i tako bi otvorio put za formiranje nove Vlade FBiH, koja se ne možete formirati kako su zamislili kreatori i mentori, koji dolaze iz paukove mreže koja je godinama plela svoju mrežu u i nad Bosnom i Hercegovinom”, kazao je on.

Kriminal i korupcija jesu gorući problem ističe Bećirović i dodaje kako nisu izolirani, jer je sve povezano sa međunarodnim faktorom “bez kojeg nema negativnih pojava u bh. društvu”.

“Istraživanja su pokazala, da je većina zvaničnika EU, koji se bave BiH iznad 90 posto su korumpirani, dok se kod američkih taj postotak nešto manji ali je korupcija prisutna i u njihovim redovima. U BiH je od domaćeg samo korumpiraniji strani (međunarodni) faktor. Zbog toga je za bilo kakve kvalitativne promjene u BiH potrebno izvršiti istovremeno dekriminalizaciju međunarodnog i domaćeg političkog faktora u Bosni i Hercegovini”, zaključio je direktor IFIMES-a.

(SB)