Home Novosti BiH BEOGRAD NE PRESTAJE S NAPADIMA NA HELEZA: “Ministar odbrane BiH prijeti Srbima...

BEOGRAD NE PRESTAJE S NAPADIMA NA HELEZA: “Ministar odbrane BiH prijeti Srbima i RS!”

Politika piše da su “prijetnje iz Sarajeva stigle nakon što je u Beogradu prošlog vikenda održan Svesrpski sabor, ‘što je izazvalo nezapamćenu medijsku histeriju u regionu'”.

Prorežimska beogradska danas Politika piše da “delom sarajevske političke čaršije odjekuju ratni bubnjevi”, potkrijepljujući tu tezu nedavnim istupom ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, na televiziji Hayat.

Politika piše da je “Helez najavio da će bošnjačke vlasti u svjetlu rezolucije o Srebrenici zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti zauvijek izbrisano”.

“Otvoreno je zaprijetio Srbima da će, ako se ne povinuju ovom planu, izvući ‘deblji kraj’ i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su na traktorima protjerani u hrvatskoj akciji ‘Oluja’. Za Srbe bi bila prednost, rekao je Helez, ako bi se sami iselili”, piše režimska beogradska Politika, manipulirajući Helezovim izjavama.

Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost, komentarišući Helezove izjave za Politiku, kaže da je evidentno da iza ovih izjava stoji svjesna namjera da se sruši Dejtonski sporazum.

“Dejtonski sporazum je temelj postanka i nastanka ove nezavisne BiH i time je jasno da se čitava BiH, ali i region, guraju u novi period političke nestabilnosti”, kazao je Đurđev i doda da je jasno da cilj nije napredak i poboljšanje kvaliteta života svih ljudi koji žive na prostoru BiH, već stvaranje jednog političkog sistema koji može da izrodi samo nove sukobe.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, govoreći o ponašanju međunarodne zajednice u ovoj opasnoj situaciji, kazao je za Politiku da će “reakcija na bošnjačke provokacije, po običaju, izostati”.

“Međunarodna zajednica na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskom unijom (EU) reaguje uvijek kada Srbi razmišljaju o svemu tome što proživljavaju i ne žele to da dozvole. Ne očekujem u ovom trenutku nikakvu promenu pozicije tog dijela svijeta, ali to ne služi njima na čast. To je samo nesagledavanje realne političke situacije u BiH i činjenica da naš narod nije dobio na poklon Republiku Srpsku, nego se za nju izborio svojom krvlju”, kazao je Miletić i naglasio da “ako se to ne uvažava, apsolutno ne želite dobro ni BiH niti Evropi, jer je ta iskra dovoljna da se tamo desi, pa da izbije ozbiljan plamen”.

Politika piše da su “prijetnje iz Sarajeva stigle nakon što je u Beogradu prošlog vikenda održan Svesrpski sabor, ‘što je izazvalo nezapamćenu medijsku histeriju u regionu'”.