Home Novosti BiH ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE AMERIČKOG AMBASADORA U BEOGRADU: “Dejton je osnivački dokument ove bosanske...

ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE AMERIČKOG AMBASADORA U BEOGRADU: “Dejton je osnivački dokument ove bosanske države. Svesrpski sabor je veliki događaj, jedna posebna manifestacija…!”

Hill je dao veliki intervju za NIN, a novinar ga je pitao kako komentira sabor ali i reakciju svog kolege Michaela Murphyja.

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill komentirao je održavanje tzv. svesrpskog sabora ali i reakciju Američke ambasade u BiH na izjave koje su tu date vezane za Dejtonski sporazum.

Hill je dao veliki intervju za NIN, a novinar ga je pitao kako komentira sabor ali i reakciju svog kolege Michaela Murphyja.

“Znate šta, američki Ustav je usvojen 1789. godine i Amerikanci još uvijek raspravljaju o tom ustavu toliko vijekova kasnije. Što se tiče Bosne, Dejton je očigledno osnivački dokument ove bosanske države i mislim da je Dejton univerzalno podržan, podržan od strane srpske vlade, svakako podržan od naše vlade. I jedni i drugi smo potpisnici Dejtonskog sporazuma i to je način na koji treba nastaviti. Mislim da je poenta u vezi sa Dejtonom vrlo jasna. Dejtonskim mirovnim sporazumom ne donosite jednostrane odluke. To se mora uraditi na nivou cijele zemlje.

U Beogradu je tokom vikenda održan veliki događaj, jedna posebna manifestacija, sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale. Ali mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejton osnova teritorijalnog integriteta Bosne, teritorijalnog integriteta entiteta unutar Bosne i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane”, rekao je Hill.