Home Novosti BiH BEOGRADU JE PUNA KAPA VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Što mu je ugroženija vlast,...

BEOGRADU JE PUNA KAPA VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Što mu je ugroženija vlast, Dodik sve više galami, to su argumenti Šešelja i Miloševića“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, po ko zna koji put, osporio je genocid sa govornice Narodne skupštine Republike Srpske.

– Genocida nije bilo i ta kvalifikacija ne može da stoji, kazao je Dodik, pravdajući se da ima pravo na vlastito mišljenje.

Otišao je i korak dalje. U svom stilu – salva uvreda na račun Bošnjaka, i to sve pod svjetlima studija javnog servisa.

– Oni su podanički narod, kazao je.

Nesporno je da se Dodik već odavno čvrsto drži stava o napuštanju BiH, uz optužbe da zapadne zemalje ugrožavaju interese Srba. To je bolest srpskog etnonacionalizma koju on pokušava nametnuti kao jedinstveni nacionalno-politički stav, smatra Dušan Janjić, analitičar iz Beograda.

– Što je više ugrožena njegova vlast, on sve više galami, sve više lupa po govornicama i pravi buku, a sve manje ima argumenata. Nema on nijedan argument. To su argumenti Šešelja i Miloševića, pojašnjava Janjić.

Dodikovi istomišljenici, uključujući i Vučića, govore jednim jezikom. Radikalizuju retoriku, u želji da ishode jedan cilj – raspad BiH, ističe predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko. Zakon o negiranju genocida, naglašava, trebao bi postaviti stvari na pravo mjesto, i vratiti društvo u civilizacijski okvir.

– Vrlo je važno da se spriječi kolektivizacija odgovornosti, upravo što rade srpski političari. Oni se zapravo kriju iza te kolektivizacije, ističe Biserko.

Pogledajte prilog O kanala.

(SB)