Home Novosti BiH “BEZ ODLUČNOG ZAUSTAVLJANJA…”: Lagumdžija zajedno sa bivšim šefovima država pisao sekretaru UN-a...

“BEZ ODLUČNOG ZAUSTAVLJANJA…”: Lagumdžija zajedno sa bivšim šefovima država pisao sekretaru UN-a zbog…

Bivši predsjednik SDP-a i profesor Zlatko Lagumdžija je zajedno sa 22 bivših šefova država i vlada i globalnih lidera civilnog društva iz 17 zemalja sa 5 kontinenata poslali smo pismo Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija zbog trenutne situacije u Ukrajini.

Kako je naveo Zlatko Lagumdžija, povod pisma je bila prijetnja oružanim sukobom koji prijeti suverenitetu, političkoj nezavisnosti Ukrajine, njenom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

“Bez odlučnog zaustavljanja Ukrajinske krize neminovno će doći do jačanja sigurnosnih rizika za cijeli Evropski kontinent i nove prijetnje svjetskom miru. Glas za Ukrajinu danas je glas za svakoga od nas sutra”, naglasio je Lagumdžija.

U pismu je, između ostalog, navedeno i to da potpisnici oglašavaju uzbunu kako bi spriječili razvoj nepovratnog destruktivnog scenarija.

“Moramo izvući pouke iz gorkih iskustava 20. stoljeća i sve svoje napore posvetiti preokretu marširanja prema sukobu te podržati međunarodni multilateralizam utemeljen na pravilima koji jačaju ljudska prava i nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet kako je navedeno u Povelji UN-a”, piše, između ostalog, u pismu.

(N1)