Home Novosti PREDSJEDNIK HSS-a BiH MARIO KARAMATIĆ PRIJETI: “Možemo oživjeti ‘Herceg-Bosnu’ i zaustaviti život...

PREDSJEDNIK HSS-a BiH MARIO KARAMATIĆ PRIJETI: “Možemo oživjeti ‘Herceg-Bosnu’ i zaustaviti život u BiH” (VIDEO)

Mario Karamtić, desničar i bivši državni parlamentarac, govoreći o predstojećem zasjedanju HNS-a, iznio je svoje viđenje toga što HNS treba odlučiti. Kao najveći grijeh hrvatskog naroda u BiH je istaknuo izbor dužnosnika koji “sustavno ne rade svoj posao”.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Mario Karamatić je rekao kako ne vjeruje da će doći do promjena Izbornoga zakona BiH i kako je hrvatske političke stranke “turski zulum” utjerao u HNS.

Mario Karamtić, desničar i bivši državni parlamentarac, govoreći o predstojećem zasjedanju HNS-a, iznio je svoje viđenje toga što HNS treba odlučiti. Kao najveći grijeh hrvatskog naroda u BiH je istaknuo izbor dužnosnika koji “sustavno ne rade svoj posao”.

“Već u ovoj godini možemo napraviti savez hrvatskih općina i gradova u BiH, potom savez županija. Nekad davno tako je i nastala Herceg Bosna. Dakle, imamo mi što raditi ako nam se radi. U političkom smislu, danas Hrvati mogu doslovno zaustaviti život u BiH. Neka nam nametnuti i Komšića i novu platformašku Vladu FBiH, mi možemo sve zablokirati. Nema pak razloga čekati nova preglasavanja”, izjavio je.

U razgovoru za Podcast Bura, Karamatić je rekao kako su Hrvati organizirali HNS zbog, kako je rekao, “svakodnevnog preglasavanja Hrvata i nametanja građanske države po uzoru na Slobodana Miloševića”.

“HNS će postojati sve dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Nakon toga će se tek poći razgovarati o drugim temama, odnosno o onim stvarima za koje nam nisu krivi Bošnjaci ni niko drugi”, kazao je.

Govorio je o tomu zbog čega je bilo kakav model promjena Izbornog zakona neprihvatljiv bošnjačkoj politici.

“Bošnjačka politika je stvorila takvu atmosferu da sad ne mogu svome biračkom tijelu nikako objasniti zbog čega su pristali na promjene. Mislim da se sada neće uspjeti ništa napraviti. Mi unutar HNS-a sada neke stvari moramo odlučiti i krenuti u nekom pravcu”, smatra on.

Rekao je kako ni u javnosti među Bošnjacima više niko ne negira da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te da su Hrvati “u okruženju” u političkom smislu i nemaju više gdje ustuknuti.

“Sukladno međunarodnom pravu, ako je jedna strana grubo prevarena ili oštećena, jedan narod ima pravo tražiti povratak na početne postavke. Te postavke su u našem slučaju su Herceg Bosna. Hrvatska može podnijeti takvu apelaciju”, rekao je Karamatić.

Dodaje kako prvi korak u tom smjeru treba biti odluka Hrvatskog sabora (HNS) o pokretanju takve apelacije.

Istaknuo je kako pregovori o reformi Izbornog zakona još uvijek traje samo zbog tog što se Amerikancima niko još ne usudi reći kako od te reforme doslovno nema ništa.

Izbori će se, rekao je, u svakom slučaju održati, bez obzira na to jesu li ili nisu zakoniti. Potvrdio je kako će HSS zasigurno poštovati svaku odluku HNS-a pa i eventualni neizlazak na izbore.

(SB)