Home Novosti BEZNADEŽNO NEDUHOVITA ŽELJANA ZOVKO: “Sa zabrinutošću gledam na pozive i prijetnje bošnjačkog...

BEZNADEŽNO NEDUHOVITA ŽELJANA ZOVKO: “Sa zabrinutošću gledam na pozive i prijetnje bošnjačkog lidera Komšića”!

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2018. Naglasila je da sa zabrinutošću gleda na pozive i prijetnje “bošnjačkog lidera Komšića upućene Republici Hrvatskoj” te očekuje izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti sukladno presudi Ustavnog suda BiH,

Zovko je pozdravila dogovor koji su u nedjelju postigli lideri hrvatske i srpske konstitutivne zajednice u Mostaru za ubrzanje formiranja novog Vijeća Ministara u skladu s preporukama povjerenice Mogherini i povjerenika Hahna koju su dali nakon izbora.

Zovko je naglasila da se bošnjačka konstitutivna zajednica mora ohrabriti da se pridruži ovim naporima i da se što prije formira Vijeće Ministara, jer je Bosna i Hercegovina suočena s gorućom migrantskom krizom poglavito u kantonu Bihać.

”Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj. Nadam se da će uskoro s tim da prestane i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije. Očekujem od vas, što veću pomoć od strane Bruxellesa i da konačno pređemo iz Dejtonske u Briselsku fazu jer Dayton se već odavno prekršio, a Bruxelles nije još ni počeo”, rekla je Zovko.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda, koji je spomenut i u prethodnim rezolucijama Evropskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije cijelog niza reformi, uključujući izmjenu Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda, kako bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u funkcionalnu državu.