Home Novosti BiH BH. JAVNOST I INTELEKTUALCI ODLUČNO: “Nema pregovora s HDZ-om dok taj isti...

BH. JAVNOST I INTELEKTUALCI ODLUČNO: “Nema pregovora s HDZ-om dok taj isti Čović daje podršku Dodiku”

Akademik Esad Duraković također iz istih razloga otvoreno poziva na prekidanje pomenutih pregovora.

Nakon jučerašnjeg blagog saopćenja Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, a povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji antiustavni Nacrt zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), te nakon što su lideri SDA, NIP-a i SBB dan proveli u novim pokušajima ugađanja Draganu Čoviću, pri čemu se pominjalo i protuzakonito odgađanje izbora, stiče se dojam da besmisleni razgovori oko izmjena izbornog zakona moraju biti prekinuti.

Brojnim reakcijama na društvenim mrežama i pozivima da se pregovori prekinu pridružili su se i univerzitetski profesori i akademici koji pozivaju na hitan prekid pregovora oko izmjena Izbornog zakona sve dok se ne zaustave antiustavne aktivnosti u Narodnoj skupštini RS-a.

Univerzitetski profesor Vahidin Preljević na svom Twitter profilu poručio je da je sudjelovanje u pregovorima pod ovim uvjetima pravo samoponižavanje.

“Nema pregovora s HDZ-om dok taj isti Čović daje podršku Dodiku u njegovim rušilačkim aktivnostima. Zar Čovićev nastup u RS-skupštini, ni to što je danas izričito dao podršku rasturanju VSTV-a nije dovoljno? Sudjelovanje u pregovorima pod ovim uvjetima je prava orgija samoponižavanja”, naveo je Preljević.

Akademik Esad Duraković također iz istih razloga otvoreno poziva na prekidanje pomenutih pregovora.

“Nevjerovatno je i vrlo indikativno da visoki predstavnik nije odmah proglašavao pravno ništavnim sve te antidržavne odluke. On naprosto ne djeluje u korist zaštite državnosti BiH i valjanog, profesionalnog obavljanja svoje funkcije. Upravo sada i on širi tu maglu o Izbornom zakonu dok se svako malo država urušava. Na njegove oči i na oči nekih drugih svjetskih karijerista i birokrata.

Ne zagovaram bojkot pregovora o Izbornom zakonu, o Ustavu i sl, i ne ulazim u finese ovom prilikom, ali – te razgovore treba prekinuti dok se ne povrate, ne ponište antidržavne odluke Skupštine RS-a, dok se ne povrate vitalne funkcije države i Federacije jer su ih blokirali i Čovićev HDZ i političke partije iz RS-a”, kazao je Duraković.

Za vikend su, barem kako su kazali sudionici jučerašnjih “pregovora”, zakazani novi. Da stvar bude gora, niko se iz stranaka koje učestvuju u pregovorima jučer nije ni oglasio povodom usvajanja antiustavnih zakona u NSRS-u, što izaziva potpuno ogorčenje u probosanskoj javnosti.

Nastavak besmislenih pregovora i zanemarivanje antiustavnih aktivnosti sigurno će izazvati još veće ogorčenje, posebno kada se ima u vidu sraman odnos međunarodne zajednice prema tome pitanju, te i nizu drugih, s tim povezanih pitanja, piše nap.ba.