Home Novosti BIDEN SE OBRATIO NACIJI I CIJELOM SVIJETU: “Putin neće stati na Ukrajini,...

BIDEN SE OBRATIO NACIJI I CIJELOM SVIJETU: “Putin neće stati na Ukrajini, on želi obnoviti SSSR!”

Večeras se domaćoj i svjetskoj javnosti obratio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

U nastavku donosimo izjave predsjednika SAD:
“Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. Sedmicama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli”, rekao je Biden.

“Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini”, rekao je Biden. “Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice.

Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sam, nego u suradnji s EU i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima”, rekao je Biden.

“Ruska berza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkih financijskih sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im trilijune dolara u SAD-u”, rekao je Biden.

“Amerika će braniti svaki centimetar članica NATO-a”
“Udarili smo na njihovu industriju visoke tehnologije i onemogućit ćemo im modernizaciju vojske. Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra se odvija summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake.

Samo ove godine poslali smo vojne opreme u Ukrajinu u vrijednosti od 650 miliona dolara”, rekao je. “Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice”, rekao je Biden.

“PUTIN ŽELI OBNOVITI SSSR”
“NATO je jutros aktivirao svoj plan obrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije”, rekao je Biden. “Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu.

To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih”, rekao je. “Sinoć sam razgovarao sa Zelenskim i rekao mu da je SAD uz njega i da će mu dati svaku potrebnu podršku.

Ukrajina je nezavisna zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerirati nikoga ko im pokušava oteti zemlju. Ovo je opasan trenutak za cijelu Europu. Sad je sasvim jasno što zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cijenu, promjenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga”, rekao je Biden.

“Putinova agresija skupo će koštati Rusiju, budite sigurni u to. Kad se povijest bude pisala, ostat će zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokratiju i slobodu. Sloboda će pobijediti”, zaključio je Biden.

Predsjednik SAD odgovarao je i na pitanja novinara:
“Ovo je već sad veliki konflikt. Nemam planova razgovarati s Putinom”, rekao je Biden.

Ko i kako će zaustaviti Putina? Prijeti li nuklearnim udarom?

“Ne znam čime prijeti, znam što je napravio. Niko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija”, rekao je Biden.

Želi li Putin ići i dalje od Ukrajine?

“Da”, rekao je Biden.

Jeste li potcijenili Putina?

“Nisam ga potcijenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste šta je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak svijeta”, rekao je Biden.

“Sankcije koje smo uveli su jače od blokade SWIFT sistema. Uz nas je dvije trećine svijeta. To su jake sankcije”, rekao je Biden.

Tražite li pomoć Kine da vam pomogne izolirati Rusiju?

“Zasad nemam komentara o tome”, rekao je Biden.

Što ako Biden krene na neku zemlju NATO-a?

“Ako krene na neku zemlju NATO-a, itekako ćemo se uključiti”, rekao je Biden.

(S.B)